Maksātnespējas tiesiskais regulējums un iespējamie uzlabojumi - Gašpuitis, Dainis (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba mērėis ir izvērtēt Latvijas Republikā spēkā esošo Maksātnespējas tiesisko regulējumu – Maksātnespējas likumu un sniegt iespējamos priekšlikumus tā uzlabošanai. Krīzes apstākĜos strauji aug maksātnespējas pieteikumu skaits un aktivizējas maksātnespējas tiesiskā regulējuma efektivitātes jautājumi. Statistika liecina, ka pašreizējais tiesiskais regulējums netiek galā ar likuma uzstādīto mērėi un tajā ir nepieciešams veikt izmaiĦas. Lai to panāktu, darbā tiek apskatīta bankrota termina etimoloăija un maksātnespējas regulējuma vēsture. Efektīva maksātnespējas tiesiskā regulējuma galvenais uzdevums ir panākt parādnieka maksātspējas atjaunošanos un aizsargāt kreditora intereses. Efektīvs maksātnespējas tiesiskais regulējums ir noteicošs, lai maksātnespējā nonākušie subjekti pēc iespējas ātrāk atgrieztos ekonomiskajā apritē un dotu savu ieguldījumu tautsaimniecības attīstībā. Jo stingrāka regulācija, jo labāk. Ikvienam tirgus dalībniekam ir jādara viss, lai izpildītu uzĦemtās līgumsaistības. Parādniekam ir jāsadarbojas ar kreditoru līdz maksātnespējas pasludināšanai. Ja parādnieks tiek pasludināts par maksātnespējīgu, primārajām ir jākĜūst kreditora interesēm. Maksātnespējas procesā lielāka loma ir piešėirama nodrošinātajiem kreditoriem. Pašreizējais tiesiskais regulējums neveicina apzinīgu parādnieka rīcību. TādēĜ ir jārada priekšnoteikumi, kas radītu parādnieka lielāku ieinteresētību godīgākās attiecībās ar kreditoru. Jo tuvāk iespējami optimālākajam risinājumam tas tiek panākts, jo lielāka kārtība tirgū, jo atbildīgākus lēmumus pieĦem tā dalībnieki. Maksātnespējas likuma uzdevuma mērėa pamatā jau ir ieliktas pretrunas, kas skar parādnieka un kreditora intereses. Darbā tiek izvērtēts tiesisko normu uzdevums no ekonomikas skatupunkta. Darbā tiek veikta Maksātnespējas likuma, Maksātnespējas likuma jaunās versijas un ANSTTK vadlīniju analīze, sniegti priekšlikumi, kas balstīti arī izvērtējot citu valstu maksātnespējas likumu normas. Lai arī kādi ir un būs maksātnespējas principi, mērėi un tiesiskais regulējums, tā piemērošana vienmēr radīs situācijas, kas būs neviennozīmīgi vērtējamas no juridiskā vai sociālā, vai ekonomikas viedokĜa. Svarīgi panākt, ka veicot izmaiĦas, tiek iestrādāti principi, kas nodrošina ne tikai efektīvu maksātnespējas procesu, bet arī samērīgu procesā iesaistīto dalībnieku interešu aizsardzību. Bakalaura darba apjoms ir 55.lpp. Darba sagatavošanā tika izmantota norādītā literatūra un normatīvie akti. Darbā tika iekĜauta tā informācija, kas visvairāk atbilda darba izvirzītā mērėa sasniegšanai.

Bachelor's project „Insolvency legal framework and the possible improvements thereof” aims to evaluate the existing insolvency legal framework in the Republic of Latvia and to provide possible suggestions for improvement. In the time of crisis there is rapidly growing number of applications for bankruptcy that activates insolvency legislation performance issues. Statistics show that the current legislation does not deal with the target set by the law and it needs to be revised. To achieve the set target the etymology of the bankruptcy and the history of the insolvency legislation is examined. Effective bankruptcy legislation is a key for debtor's solvency restoration and protection of creditor interests. Effective bankruptcy legislation is decisive for the insolvency contaminated bodies as soon as possible to return to the economic circulation and to contribute to economic development. Every market participant has to do everything to comply with contractual commitments. The tighter regulation, the better. The debtor must cooperate with the creditors before declaring bankruptcy. If the debtor is declared bankrupt, primary become creditor interests. A greater role in the insolvency proceedings has to be given to the secured creditors. The current legal framework does not encourage dutiful debtor's conduct. It is therefore necessary to create conditions for the debtor to achieve a greater interest in decenter relations with creditors. The closer to the most optimal solution is achieved, the greater the order in the market, the more responsible decisions its members make. The Insolvency law’s target already encloses conflicts that involve the debtor and creditor interests. Project is evaluating the task of legal rules from an economic point of view. In this project is carried out analysis of the Insolvency Law, the Insolvency Law’s new version and the guidelines of the UNCITRAL for insolvency law, additionally assessing the insolvency law provisions in other countries. Although what is, and will insolvency principles, objectives and rules be, it will always create situations that will have been mixed, from a legal or social, or economic perspective. It is important to make the changes to be incorporated the principles in the Law, which provide not only an effective bankruptcy process, but also a reasonable interest of the process players'. Bachelor's Project consists of 55 pages. In preparing the work it was used specified in literature and law indicated in the list. In this work it was included the information, which the most corresponded to the appointed objective.
Insolvency Legal Framework and the Possible Improvements Thereof
Keywords: Juridiskā zinātne