Nepārvaramas varas institūts un tā pielietojums - Banģeris, Ivars (Latvijas Universitāte, 2012)
Nepārvaramas varas institūts paredz atbrīvošanu no zaudējumu atlīdzināšanas vai saistības izpildes, ja saistība nav izpildīta objektīvu, no līdzēja neatkarīgu iemeslu dēļ. Tomēr Civillikumā nav dota nepārvaramas varas definīcija un ne vienmēr līdzējiem var būt skaidra šī institūta piemērošana. Darba mērķis ir nepārvaramas varas institūta analīze Civillikumā, tā būtības un mērķa izpēte, pamatojoties uz pasaules praksi tā piemērošanā. Darba uzdevumi ir izpētīt nepārvaramas varas jēdziena definīcijas nepieciešamību Civillikumā un nepārvaramas varas institūta ietekmi uz saistību. Pētījumu rezultātā ir secināts, ka neskatoties uz definīcijas neesamību, Civillikums visai tieši noregulē Pušu attiecības un atbildību nepārvaramas varas gadījumā. Tomēr tiek uzsvērta arī definīcijas nepieciešamība, kas vienkāršotu šī institūta piemērošanu gan līdzējiem, gan tiesām. Atslēgvārdi: Nepārvarama vara; nejaušs šķērslis; atbrīvošana no atbildības.

Force majeure institute provides exemption from liability for damages or non performance of obligation if the failure was due to an impediment beyond the Party’s control. However, the Civil Law do not provide the definition of force majeure and the contracting Parties may not always be sure for the application of this legal remedy. The purpose of the Master’s Thesis is to analyze force majeure institute in the Civil Law, research of its essence and purpose based on global practice in its application. The main tasks are to research the necessity of the definition of force majeure term in the Civil Law and the impact of this institute on the obligation. Research results provide that in spite to the lack of the definition the Civil Law quite precisely regulates liability and relations between the Parties in case of force majeure. However, the emphasis is on the need of the definition to simplify the application of this institute to contracting Parties and the Courts. Keywords: force majeure; impediment beyond the control; exemption from liability.
The Institute and Application of Force Majeure
Keywords: Juridiskā zinātne