Simetrisko ēteru sintēze skābajos monokatjonos un dikatjonos jonu šķidrumos - Eglīte, Ance (Latvijas Universitāte, 2017)
Simetrisko ēteru sintēze skābajos monokatjonos un dikatjonos jonu šķidrumos. Eglīte A., zinātniskais vadītājs Dr. ķīm., asoc. prof. Prikšāne A. Maģistra darbs, 62 lappuses, 17 attēli, 23 tabulas, 70 literatūras avoti, 17 pielikumi. Latviešu valodā. Darba literatūras daļa satur vispārīgu informāciju par monokatjonajiem un dikatjonajiem Brensteda skābajiem jonu šķidrumiem, to klasificēšanu, iegūšanu un īpašībām, kā arī to pielietošanas iespējām dažādiem zinātniskiem mērķiem. Literatūras daļā iekļauta arī visaptveroša informācija par ēteru daudzveidīgajām iegūšanas metodēm. Darbā tika iegūti Brensteda skābie jonu sķidrumi un to attiecīgie cviterjoni, kuri iegūti pēc dažādām metodēm un kuriem Brensteda skābās īpašības nodrošina sulfonskābes funkcionālā grupa katjona struktūrā, kombinācijā ar anjona skābajām īpašībām. Iegūto savienojumu struktūra pārbaudīta ar 1H KMR un to tīrība pārbaudīta ar AEŠH analīzes metodēm. Jonu šķidrumi izmantoti n – heksanola, n – heptanola, n – oktanola, n – dekanola dehidratācijas reakcijās, mainot un piemērojot reakcijas apstākļus. Dehidratācijas reakcijās iegūto ēteru kvantitatīvā analīze veikta, izmantojot gāzu hromatogrāfiju, savienojumu struktūra pierādīta ar 1H KMR analīzes metodi.

Synthesis of symmetric ethers using acidic monocationic and dicationic ionic liquids. Eglīte A., scientific supervisor Dr. chem., asoc. prof. Prikšāne A., Master thesis in organic chemistry, 62 pages, 17 figures, 23 tables, 70 literature refrences, 17 appendices. In Latvian. The literature review of thesis contains general information about monocationic and dicationic Brønsted acidic ionic liquids and their classification. It also contains an overview of preparation methods, properties and applications of acidic ionic liquids in various scientific fields. Part of literature review comprises diverse methods of ether synthesis. In this study different methods were used for synthesis of Bronsted acidic ionic liquids containing sulfonic acid functional group on the cation and protondonating anion. The methods of their associated zwitterion synthesis have also been developed during this research. Structures of obtained compounds have been verified by 1H NMR and the purity have been examined using HPLC-MS. The catalytic activity of functionalized Bronsted acidic ionic liquids has been investigated in dehydration reactions with 1 – hexanol, 1 – heptanol, 1 – octanol, 1 – decanol optimizing various reaction conditions. The quantitative yield of dehydration reaction products was determined by gas chromatography and the compounds indentified using 1H NMR.
Synthesis of symmetric ethers using acidic monocationic and dicationic ionic liquids
Keywords: Ķīmija; DIKATJONIE JONU ŠĶIDRUMI; ALIFĀTISKIE SPIRTI; DEHIDRATĀCIJAS REAKCIJAS; KATALIZATORS; GĀZU HROMATOGRĀFIJA