Drošības kultūras uzlabošanas iespējas gofrētā kartona un iepakojuma ražošanas uzņēmumā. - Noveičuka, Diāna (Latvijas Universitāte, 2025)
“Drošības kultūras uzlabošanas iespējas gofrētā kartona un iepakojuma ražošanas uzņēmumā”. Darba autore: Diāna Noveičuka. Darba zinātniskais vadītājs: Mg.sc. Dagnis Garais. Darbs izklāstīts uz 102 lpp., ietver 30 attēlus, 8 tabulas, 10 pielikumus, 127 informatīvus avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par drošības kultūras, drošības klimata definīcijām un to saistību, drošības kultūras veidošanās, pārmaiņu un attīstības modeļiem. Literatūras analīze uzrāda, ka drošības kultūrai mūsdienās tiek piešķirta pastiprināta uzmanībām, kā arī vadības apņemšanās izvirzīt drošību par prioritāti ir viens no faktoriem, kas veicina drošības kultūras attīstību. Otrajā daļā ir sniegts apraksts par pētījumā izmantotajām metodēm. Trešajā daļā ir izklāstīti iegūtie rezultāti, to analīze un diskusija. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka organizācijas drošības kultūra ir vienota visos organizatoriskajos līmeņos. Vienlaikus organizācijas drošības kultūras līmenis atrodas pārejas posmā starp proaktīvo un ģeneratīvo kultūru. Ceturtajā daļā ir piedāvāts pārmaiņu modelis un ir izklāstīti ieteikumi drošības kultūras uzlabošanai organizācijā. Izstrādātas praktiskās rekomendācijas. Pētījumā izmantotās metodes: dokumentācijas audits, novērojumi, puskvantitatīvā Somijas 5 baļļu metode, uz uzdevumiem balstīta darba vides risku novērtēšana, nodarbināto aptauja par drošības kultūru, Ziemeļvalstu arodveselības un drošas vides aptauja, datu apstrādes metodes. Atslēgvārdi: drošības kultūra, drošības klimats, apņemšanās, NOSACQ-50, līderība.

“The opportunities for improving safety culture in a corrugated cardboard and packaging manufacturing company”. Author: Diāna Noveičuka. Scientific advisor: Mg.sc. Dagnis Garais. The research paper is written on 102 pages, includes 30 figures, 8 tables, 10 appendices, 127 bibliographical sources. The research paper consists of 4 parts. The first part summarizes literature on the definitions of safety culture, safety climate and their relationships, models of safety culture formation, change and development has been compiled and analysed. The analysis of the literature shows that safety culture is given increased attention nowadays, as well as the management's commitment to prioritize safety is one of the factors that contribute to the development of safety culture. The second part provides a description of the methods used in the study. The third part presents the obtained results, their analysis and discussion. The obtained research results allow us to conclude that the safety culture of the organization is uniform at all organizational levels. At the same time, the level of the organization's safety culture is in a transitional stage between proactive and generative culture. The fourth part offers a model of change and presents recommendations for improving safety culture in the organization. Practical recommendations have been developed. Methods used in the study: documentation audit, observations, semi-quantitative Finnish 5-point method, task-based work environment risk assessment, employee survey on safety culture, Nordic Occupational Safety Climate Questionnaire, data processing methods. Key words: safety culture, safety climate, commitment, NOSACQ-50, safety leadership.
The opportunities for improving safety culture in a corrugated cardboard and packaging manufacturing company.
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; drošības kultūra; drošības klimats; apņemšanās; NOSACQ-50; līderība