Zirgu terapijas pielietojuma ietekme ar sportu saistīta stresa un trauksmes gadījumā jauniešiem vecumā no 13 līdz 30 gadiem - Kaupe, Paula (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma - Zirgu terapijas pielietojuma ietekme ar sportu saistīta stresa un trauksmes gadījumā, jauniešiem vecumā no 13 līdz 30 gadiem. Pētījuma mērķis – Izpētīt zirgu terapijas efektivitāti stresa un trauksmes gadījumā un pamatā esošos mehānismus, kas to padara efektīvu, jauniešiem vecumā no 13 līdz 30 gadu vecumam. Darbs sastāv no ievada, 2 nodaļām, 5 apakšnodaļām, secinājumiem Teorētiskajā daļā tika apskatīta literatūra par stresu un trauksmi, to veidiem, izpausmēm un rašanās avotiem, sportistu mijiedarbību ar dzīvniekiem, kā arī, par zirgu terapiju, tās veidiem un ietekmi. Darba pētnieciskajā daļā tika veikta anketēšana, anketēšanas apraksts un rezultāti par stresa izpausmēm sportā, kā arī, zirgu asistētās terapijas pielietošanu stresa gadījumā. Darba autore secināja, ka fiziskās aktivitātes var būt labs stresa samazināšanas veids, taču arī trenējoties un piedaloties sacensībās, var sastapties ar vairākiem stresa faktoriem, ko katrs cilvēks uztver un izjūt individuāli. Kā arī, hipotēze līdz galam neapstiprinājās, jo šis terapijas veids Latvijā ir neilgu laiku un sportistu sabiedrībā vēl nav plaši atpazīstams un pielietots. Taču šis pētījums var palīdzēt zirgu terapiju aktualizēt, izglītojot gan sportistus, gan sabiedrību kopumā par šīs terapijas iespējām un tās pozitīvajiem rezultātiem.

Bachelor theme: Effects of equine-assisted therapy on sports-related stress and anxiety in young people aged 13-30 years The purpose of the study is to investigate the effectiveness of equine therapy for stress and anxiety and the underlying mechanisms that make it effective for young people aged 13 to 30 years. The work consists of introduction, two parts, five chapters, conclusions. The theoretical part reviewed the literature on stress and anxiety, their types, manifestations and sources of occurrence, the interaction of athletes with animals. Also, about horse therapy, its types and effects. In the research part of the work, questionnaires were conducted, questionnaire description and results about stress manifestations in sports, as well as the application of horse-assisted therapy in case of stress. The author of the work concluded that physical activities can be a good way to reduce stress, but also when training and participating in competitions, you can encounter several stress factors that each person perceives and feels individually. Also, the hypothesis was not fully confirmed, because this type of therapy has been in Latvia for a short time and is not yet widely recognized and used in the sports community. However, this research can help bring horse therapy up to date by educating both athletes and the general public about the possibilities of this therapy and its positive results.
Effects of equine-assisted therapy on sports-related stress and anxiety in young people aged 13-30 years.
Keywords: Sporta zinātne; zirgu terapija; ar sportu saistīts stress; trauksme; jaunieši; sports