Nosacījuma tiesību institūta modernizācijas nepieciešamības Latvijas tiesību sistēmā - Jermacāns, Edijs (Latvijas Universitāte, 2023)
Šī maģistra darba mērķis ir aktualizēt ar nosacījumu tiesību institūtu saistītās problēmas, vienlaikus piedāvājot skaidras šo problēmu risināšanas vadlīnijas kā likumdevējam, tā arī ikvienam tiesību piemērotājam. Autors šī darba ietvaros īpaši pievērsīsies vairākām ar nosacījumu iestāšanās fikciju saistītu praktisku problēmu risināšanai, vienlaikus norādot uz nepieciešamību pilnveidot Civillikuma normatīvo regulējumu tiktāl, ciktāl tas paredz kārtību, kādā rodas nosacījumu iestāšanās fikcija, kādas personas šī fikcija aizsargā un kādas sekas iestājas šīs fikcijas rašanās rezultātā. Autora ieskatā, Civillikuma regulējums daļā par nosacījuma iestāšanās fikciju ir nepilnīgs, savukārt, šobrīd valdošā doktrīna par nosacījumu iestāšanās fikcijas tiesiskajiem aspektiem ir šaura un nepilnīgi atklāj šīs fikcijas būtību un jēgu.

The aim of this Master's thesis is to highlight the problems related to the institute of conditional law, while at the same time offering clear guidelines for solving these problems, both for the legislator and for any legal practitioner. The author will, in particular, address a number of practical problems related to the fiction of conditions, while pointing out the need to improve the normative framework of the Civil Code insofar as it provides for the procedure for the creation of the fiction of conditions, the persons protected by this fiction and the consequences of the creation of this fiction. In the author's view, the Civil Law is incomplete in the area of the fiction of the condition precedent, while the current doctrine on the legal aspects of the fiction of the condition precedent is narrow and does not fully reveal the nature and meaning of the fiction.
The need for modernization of the Insitute of Conditions in the Latvian legal systems
Keywords: Juridiskā zinātne; nosacījums; līguma blakus noteikums; nosacījuma iestāšanās fikcija; tiesiska cerība; neīsts nosacījums