Vairogdziedzera mezglu analizēšana, izmantojot attēlu diagnostikas klasifikācijas un datu sistēmu (TIRADS), un salīdzinot ar Bethesda sistēmu - Bal, Evin (Latvijas Universitāte, 2017)
Vairogdziedzera attēlu diagnostikas klasifikācijas un datu sistēma (Thyroid Imaging Reporting and Data System, TIRADS) ir klasifikācijas sistēma, kas iedala mezglu malignitātes riskus. Katra kategorija reprezentē vairogdziedzera mezgla malignitātes risku. Tā izveidota ar mērķi uzlabot reaģēšanu un izmaksu pārvaldību, samazinot vajadzību pēc ar tievu adatu aspirācijas biopsijas pacientiem, kuriem ir vairogdziedzera mezgli. TIRADS sistēma ir riska novērtēšanas sistēma vairogdziedzera audu bojājumu klasificēšanai. TIRADS novērtējums sniedz informāciju par vairogdziedzera struktūru, malignitātes risku un klasifikāciju. Bethesda sistēma vairogdziedzera citopatoloģiju novērtēšanai ir vairogdziedzera citopatoloģiju klasificēšanas sistēma. Šī darba mērķis ir analizēt TIRADS klasifikācijas sistēmu vairogdziedzera mezglu novērtēšanai, salīdzinot gadījumu skaitus abos dzimumos un atbilstoši vecumam, kā arī salīdzināt dažādus nosakāmos raksturlielumus. Pēc tam salīdzināt TIRADS klasifikācijas ar Bethesda sistēmu, kas paredzēta vairogdziedzera citopatoloģiju un histopatoloģiju novērtēšanai un kas ir specifiskāka diagnostiskā metode. Šis ir retrospektīvs pētījums, kurā iekļauti pacientu ieraksti no Rīgas, Latvijas, analizējot ierakstus no 2016. gada maija līdz 2017. gada februārim un salīdzinot ierakstus par vairogdziedzera mezgliem. Vairogdziedzera attēlu diagnostikas un apkopošanas datu sistēma (TIRADS) ir riska stratifikācijas sistēma vairogdziedzera patoloģiju klasificēšanai un tika izmantota, lai iegūtu informāciju par vairogdziedzera mezglu struktūru un malignitātes risku. Salīdzinājumam izmantota Bethesda sistēma vairogdziedzera citopatoloģiju novērtēšanai. Rezultātu analīzei izmantotas IBM SPSS 21.0 piedāvātās Spīrmena korelācijas un Hī kvadrāta testa metodes. Pētījuma populācija iekļauj 298 pacientus. Jaunākajam pacientam ir 16 gadi, bet vecākajam – 113 gadi. Pētījuma dati izvēlēti gadījuma veidā. 85,2% dalībnieku bija sievietes un 14,8% bija vīrieši. Vidējais vecums bija 58,6 gadi (sieviešu vidējais vecums – 58,5 gadi, bet vīriešu – 10 59,5 gadi), mediānais vecums bija 59 gadi (sieviešu mediānais vecums bija 59, bet vīriešu – 60.5), ecuma moda bija 59 (sievietēm – 59 gadi, bet vīriešiem – 52 gadi). Spīrmena korelācijas tests sakarībai starp TIRADS un Bethesda klasifikācijām norāda pozitīvu korelāciju (ρ=0,182). Lielākajai pacientu apakšgrupai, 63,4%, bija TIRADS klasifikācija 3 ((95%Cl: 57.8...68.7%), bet mazākaijai grupai, 0.3%, – TIRADS klasifikācija 1 (The largest subgroup of patients, 63.4% had TIRADS classification 3 (95%Cl: 57.8...68.7%) and smallest subgroup of patients 0.3% had TIRADS classification 1 (95%Cl: 0.1%...1.9%). Lielākajai daļai pacientu, 69,8%, bija Bethesda klasifikācija 2 (95%CI: 64.4%...74.7%), bet mazākajai gurpai, 1.0%, bija Bethesda klasifikācija 4 (95%CI: 0.3%...2.9%). Korelācija starp TIRADS un Bethesda, ņemot vērā rezultātus kā pozitīvus pret negatīvajiem (pozitīvi jeb maligni i

Thyroid Imaging Reporting and Data System (TIRADS) is a classification system that stratifies the risk of malignancy in a nodule. Each category is demonstrating the malignancy risk of a thyroid nodule. The usage of TIRADS has lead to better detection of thyroid gland nodules. TIRADS was established to improve management and the cost effectiveness by keeping away from using non needed Fine needle aspiration biopsy in patients that have thyroid nodules. FNA is widely used highly specific, sensitive and precise choice of method for diagnosis of thyroid gland lesion. decreases non needed surgeries for patients with non malignant nodules and gives the possibility to choose accordingly management possibilities to those patient with malignancies by describing the mode of atypia that has occurred. The Bethesda system for reporting thyroid cytopathologies consists of diagnostic categories, indicates malignancy risks and thereby gives appropriate estimations of treatment possibilities. The aim of this study was to analyze the TIRADS classification system for assessment of thyroid nodules by comparing occurrence in gender and age and to compare the different features that can be found. Thereafter, to compare the classification of TIRADS with Bethesda system for Reporting Thyroid Cytopathologies and histopathologies which is a more specific diagnostic method of choice. Materials and Methods This is a retrospective study were patient records in Latvia, Riga have been analyzed from May 2016 to February 2017 and thyroid nodule results have been compared. The Thyroid Imaging and Reporting and Data system (TIRADS) as a risk stratification system for classifying thyroid lesions was used to obtain information about the thyroid nodule pattern and risk of malignancy. The Bethesda system for reporting thyroid cytopathologies was used for comparison. IBM SPSS 21.0, Spearman’s rho test and Chi square test was used to analyse results. 7 The study population included 298 patients. The youngest patient was 16 years old and the oldest 113 years old. The study data was randomly picked, 85.2 % were female and 14.8% were male. The mean age 58.6 (mean age for women 58.5, mean age for men 59.5), median age 59 (median age for women 59, median age for men 60.5), mode for age was 59 (59 for women and 52 for men). Spearman’s rho test for relationship between TIRADS and Betesda classifications shows weak positive correlation (r=0.182). The largest subgroup of patients, 63.4% had TIRADS classification 3 (95%Cl: 57.8...68.7%) and smallest subgroup of patients 0.3% had TIRADS classification 1 (95%Cl: 0.1%...1.9%). The largest subgroup of patients, 69.8% had Bethesda classification 2 (95%CI: 64.4%...74.7%) and smallest subgroup of patients 1.0% had Bethesda classification 4 (95%CI: 0.3%...2.9%). Correlation between TIRADS and Bethesda by considering results as benign vs malignant by deliberating TIRADS classifications 3,4,5 and Bethesda 4,5,6, as positive (m
Analyzing thyroid nodules by Thyroid Imaging Reporting and Data System (TIRADS) and comparison with Bethesda system
Keywords: Medicīna; TIRADS; Bethesda system; PTC; FTC; MTC