Saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšana un ar to saistītās problēmas - Ziediņa, Inese (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba nosaukums ir „Saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšana un ar to saistītās problēmas”. Temata izvēle ir saistīta ar tā aktualitāti Latvijas tiesu praksē, par ko liecina gan lielais Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senātā izskatīto protestu apjoms par tiesnešu lēmumiem lietās par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu, gan arī Satversmes tiesā iesniegtās konstitucionālās sūdzības par tiesību normu par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu, atzīšanu par neatbilstošām Satversmes 92.pantam. Pieteikumu par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu izlemšanas kārtība būtiski atšķiras no prasības tiesvedības kārtības. Bezstrīdus kārtībā lieta netiek izšķirta pēc būtības, bet tiek realizēta īpaša procesuāla kārtība, nelemjot par pieteikumā izvirzīto prasījumu materiāli tiesisko pamatotību. Maģistra darbam tika izvirzīts mērķis veikt pētījumu par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanas institūta būtību, Latvijas tiesu praksi lietās par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu, kā arī apzināt tiesu prakses galvenās problēmas. Lai sasniegtu darbā izvirzītos mērķus, maģistra darbā ir aplūkota saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanas institūta būtība, procesuālā kārtība, izpētīta Latvijas tiesu prakse lietās par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu, akcentējot tiesu praksē biežāk sastopamās problēmas, kā arī apzinātas galvenās saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanas nolēmumu izpildes problēmas. Pilnīgākai bezstrīdus kārtības izpratnei ir izpētīta saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanas institūta vēsturiskā attīstība, kā arī šī institūta regulējums ārvalstīs. Iepazīstoties ar tiesu praksi, darba autore ir secinājusi, ka tiesu prakse bezstrīdus lietās ir ļoti nevienveidīga un pretrunīga. Līdz ar to, ir svarīgi apzināt tiesu prakses raksturīgākās problēmas, lai, rīkojot tiesnešu apmācības, palielinātu tiesnešu izpratni par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanas institūta būtību un veidotu vienotu tiesu praksi bezstrīdus lietās. Darba autore visvairāk problēmu tiesu praksē saskatījusi nolēmumos par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu pēc līgumiem par saistībām, kas nodrošinātas ar publisku hipotēku vai komercķīlu, līdz ar to darbā pārsvarā akcentētas tiesu prakses nepilnības, kas saistītas tieši ar šo saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanas veidu. Teorijas un tiesu prakses analīzes rezultātā darba autore izdarījusi vairākus secinājumus, kā arī izteikusi ierosinājumus tiesiskā regulējuma uzlabošanai, ņemot vērā ārvalstu pieredzi.

Name of the Master’s paper is „Non-actionable Compulsory Execution of Liabilities and its Related Problems”. Choice of the theme is related to its topicality in Latvian Court practice that is evidenced by great number of heard protests at the Senate of the Supreme Court of the Republic of Latvia on judgements in cases on non-actionable forced execution of liabilities, as well as constitutional complaints on acknowledgement of non-compliance of law provisions on non-actionable forced execution of liabilities to Versus 92 of the Constitution submitted in the Constitutional Court. Decision making procedure for applications on non-actionable forced execution of liabilities is essentially different from claim proceedings procedure. In the non-actionable procedure, the case is not settled in substance but special procedure is carried out without deciding on materially legal validity of the claim of the application. The aim of the Master’s paper was to make a research on substance of the institute of non-actionable forced execution of liabilities, Latvian jurisprudence on cases of non-actionable forced execution of liabilities, as well as to study main problems of the jurisprudence. To reach the aims of the work, substance of the institute of non-actionable forced execution of liabilities, Latvian jurisprudence on cases of non-actionable forced execution of liabilities, procedural arrangements were observed, Latvian jurisprudence on cases of non-actionable forced execution of liabilities was examined emphasizing the main problems of the jurisprudence, as well as major problems of execution of judgements on non-actionable forced execution of liabilities were studied. For more complete understanding of the non-actionable procedure, historical development of the institute of non-actionable forced execution of liabilities, as well as regulation of this institute abroad were researched. Observing jurisprudence, the author of the work has concluded that it is very medley and inconsistent regarding the non-actionable cases. Wherewith, it is important to study the most characteristic problems of jurisprudence to increase judges’ understanding of substance of the institute of non-actionable forced execution of liabilities at courses and to form unified jurisprudence in non-actionable cases. The author of the paper has noticed the major problems of jurisprudence in judgements on non-actionable forced execution of liabilities by contracts on liabilities that are secured by public mortgage or commercial lien. Wherewith, mainly gaps of jurisprudence related to this kind of non-actionable forced execution of liabilities are mainly emphasized in the Master’s paper. As the result of analyses of theory and jurisprudence, the author of the paper has made several conclusions, as well as expressed suggestions for improvement of legal regulation, taking into consideration foreign experience.
Non-actionable Compulsory Execution of Liabilities and its Related Problems
Keywords: Tiesības