Darbaspējas gados vecākiem darbiniekiem un veselības veicināšanas pasākumi - Krizskis, Genādijs (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba nosaukums ir „Darbspējas gados vecākiem darbiniekiem un veselības veicināšanas pasākumi”. Darba autors: Genādijs Krizskis. Darba zinātniskā vadītāja: Dr. med., asociētā profesore Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 87 lpp., un tas ietver 23 attēlus, 4 tabulas, 5 pielikumus un 37 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no četrām daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par novecošanās teoriju un darbspēju gados vecākiem darbiniekiem, par gados vecāko darbinieku raksturīgajiem veselības traucējumiem, par to stiprajām un vājajām pusēm. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā lietotās metodes, trešajā daļā ir apkopoti iegūtie dati un analizēti rezultāti, ceturtajā daļā – izstrādāti veselības veicināšanas pasākumi. Literatūras analīze uzrāda, ka darbspēja sāk samazināties no 45 gadu vecuma starp fiziskā darba darītājiem un no 50 gadu vecuma starp garīgā darba darītājiem, bet reālas funkcionālas pārmaiņas cilvēka veselībā sākas no 40 līdz 50 gadu vecumam. Lielākajai aptaujāto daļai visās vecuma grupās tika konstatētas vidējas, labas un ļoti labas darbspējas. Pētījumā tika pierādīts, ka nodarbinātajiem vecuma grupā 45–62 gadi pārsvarā ir labas un ļoti labas darbspējas un viņi ir apmierināti ar savu pašreizējo darbu.

The title of this Master’s thesis is “Workability for elderly workers and health promotion measures”. Author of work: Genādijs Krizskis. Leader of work: Dr.med. assoc. prof., Ženija Roja. Amount of work is 87 pages, it includes 23 pictures, 4 tables, 5 appendixes and 37 informational sources. The research consists of 4 parts. The first part summarizes and analyzes the literature on the theory of aging and workability for elderly workers, the typical health problems of elderly workers, their strengths and weaknesses. The second part describes the methods used in the research, the third part summarizes the collected data and includes the analysis of the results; the fourth part contains the developed health promotion measures. Literature analysis shows that workability begins to decrease from the age of 45 in physical work and at the age of 50 in mental work, but real functional changes in human health begin from 40 to 50 years of age. The highest proportion of respondents in all age groups found average, good and very good workability. The greatest proportion is made up of good workability (43%), the least - poor workability (6%). The research proved that workers aged 45-62 generally have good and very good workability and are satisfied with their current work.
Workability for elderly workers and health promotion measures
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; darbinieki; vecāka gada gājums; darbspēja; preventīvie pasākumi