Skandija radioizotopu ķīmiskā attīrīšana radiofarmaceitiskā preparāta izgatavošanai - Zabolockis, Rūdolfs Jānis (Latvijas Universitāte, 2025)
Skandija radioizotopu ķīmiskā attīrīšana radiofarmaceitiskā preparāta izgatavošanai. Zabolockis, R. J., zinātniskie vadītāji asoc. prof., Dr. Chem. Elīna Pajuste un PhD Nat. Sc. Edgars Mamis. Maģistra darbs, 90 lappuses, 34 attēli, 20 tabulas, 92 literatūras avoti, 4 pielikumi. Latviešu valodā. Efektīvu ļaundabīgo audzēju ārstēšanu iespējams veikt teranostiski, kombinējot terapiju ar diagnostiku. Teranostiskos radioizotopus bieži vien iegūst mākslīgi (kodolreaktoros vai daļiņu paātrinātājos) īsā pussabrukšanas perioda dēļ. 43Sc, 44Sc un 47Sc ir ideāli piemēroti teranostikai, tomēr to pielietošanai nepieciešama atbilstoša attīrīšana no piemaisījumiem ar fizikālām un ķīmiskām metodēm. Viena no selektīvām un piemērotām skandija ķīmiskās attīrīšanas metodēm ir jonapmaiņas cietfāžu ekstrakcija. Tomēr, metode, kurā lieto diglikolamīda atvasinājumu jonapmaiņas sveķus, līdz šim nav optimizēta un kritiski izvērtēta. Šī maģistra darba ietvaros izgatavots jonapmaiņas cietfāžu ekstrakcijas iekārtas prototips, izvērtēti un optimizēti tā parametri ātrai, drošai un efektīvai skandija radioizotopu ķīmiskajai attīrīšanai.

Scandium radioisotope chemical purification for radiopharmaceutical production. Zabolockis, R. J., supervisors associated professor, Dr. Chem. Elīna Pajuste and PhD Nat. Sc. Edgars Mamis. Master’s thesis, 90 pages, 34 figures, 20 tables, 92 literature references, 4 appendices. In Latvian. Effective treatment of malignant tumors can be performed theranostically, combining therapy with diagnostics. Theranostic radioisotopes are often obtained artificially (in nuclear reactors or particle accelerators) due to their short half-life. 43Sc, 44Sc and 47Sc are ideally suited for theranostic purposes, however, their application requires appropriate purification from impurities by physical and chemical methods. A selective and suitable method for scandium chemical purification is ion-exchange solid phase extraction. However, the use of diglycolamide derivative ion-exchange resins has not been thus far optimized and critically evaluated. As part of this master's thesis, an ion-exchange solid phase extraction device prototype was manufactured, its parameters were evaluated and optimized for fast, safe and effective chemical purification of scandium radioisotopes.
Scandium radioisotope chemical purification for radiopharmaceutical production
Keywords: Ķīmija; SKANDIJA RADIOIZOTOPI; SKANDIJA ĶĪMISKĀ ATTĪRĪŠANA; DIGLIKOLAMĪDA JONAPMAIŅAS SVEĶI; JONAPMAIŅAS CIETFĀŽU EKSTRAKCIJA