Augstas intensitātes intervāla fiziskas slodzes (HIIT) un sprinta intervāla fiziskas slodzes (SIT) akūta ietekme uz kognitīvajiem procesiem un afekta stāvokli topošajiem pieaugušajiem - Ēvelis, Klāvs (Latvijas Universitāte, 2024)
Topošajiem pieaugušajiem, sportošana bieži vien nav prioritāte, gan laika ierobežojumu, gan arī ģimenes un karjeras dēļ. Augstas intensitātes intervāla un sprinta intervāla treniņi var būt efektīvs treniņu veids, kā patērējot īsāku laiku, ir iespējams nozīmīgi uzlabot veselību. Darba mērķis bija salīdzināt kā augstas intensitātes intervāla un sprinta intervāla sporta slodze ietekmē kognitīvos procesus un afekta stāvokli topošajiem pieaugušajiem. Eksperimentālajā pētījumā piedalījās 22 dalībnieki, kuri tika randomizēt iedalīti augstas intensitātes, sprinta intervāla vai kontroles grupā. Rezultāti norāda uz to, ka sprinta intervāla slodze izraisa lielākas laktāta koncentrācijas izmaiņas asinīs, salīdzinot ar augstas intensitātes slodzi. Netika novērota sporta slodzes ietekme uz kognitīvajiem procesiem un afekta stāvokli.

For emerging adults, exercise is often not a priority, both due to time constraints, family and career, high-intensity interval and sprint interval training can be an effective way of training to significantly improve health, while taking little time. The aim of the study was to compare the effects of high-intensity intervals and sprint intervals on the cognitive process and affective state of emerging adults. In the experimental study, 22 participants were randomized to a high-intensity, sprint-interval, or control group. The results indicate that sprint interval exercise causes greater changes in plasma lactate concentration, which is the highest in sprint interval group. No effect for either of the exercise groups on cognitive processes and affective state was observed.
Acute effects of high-intensity interval training (HIIT) and sprint-interval training (SIT) on cognitive processes and affect in emerging adults
Keywords: Sporta zinātne; HIIT; SIT; kognitīvie procesi; afekta stāvoklis; laktāts