Antimona (III,V) savienojumu sorbcijas izpēte uz modificētiem biomateriālu sorbentiem - Jankēvica, Maruta (Latvijas Universitāte, 2014)
Antimona (III, V) sorbcijas izpēte uz modificētiem biomateriālu sorbentiem. Jankēvica, M., darba vadītājs: prof. Dr. habil. chem. Māris Kļaviņš, darba konsultanti: prof. Dr. chem. Andris Actiņš un M. Sc. chem. Linda Ansone. Maģistra darbs, 65 lapaspuses. 24 attēli, 6 tabulas, 58 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darbā ir veikta literatūras analīze par antimonu un tā savienojumiem, analizēta literatūra par sorbciju ietekmējošiem parametriem (temperatūru, sorbcijas laiku, pH, jonu spēku un traucējošiem joniem). Veikti antimona sorbcijas eksperimenti, noteikta iegūto rezultātu atbilstība gan Lengmīra, gan Freindliha teorētiskajiem sorbcijas modeļiem. Pētīta sorbcijas atkarība no temperatūras, sorbcijas laika, pH, jonu spēka un traucējošo jonu klātbūtnes, noteikta atbilstība kinētikas modeļiem un aprēķināti kinētikas parametri.

Study of antimony (III, V) sorption on modified biomaterial sorbents. Jankevica, M., scientific supervisor prof. Dr. habil. chem. Maris Klavins, consultants: prof. Dr. chem. Andris Actins un M. Sc. chem. Linda Ansone. Master thesis, 65 pages, 24 pictures, 6 tables, 58 references. In Latvian. Paper contains literature study of antimony and its compounds. Factors (temperature, sorption time, pH, ionic strength and competing ions) that may give impact on sorption process have been investigated. Experiments of antimony sorption have been performed. The obtained data were fitted to both Langmuir and Freundlich isotherm model. Antimony sorption was investigated as a function of temperature, time, pH, ionic strength and competing ions. The experimental adsorption data were fitted by the kinetic models and kinetic parameters have been calculated.
Study of antimony ( III,V ) sorption on modified biomaterial sorbents
Keywords: Ķīmija