Eikaliptu saturošo uztura bagātinātāju un medikamentu aprite SIA "Baltfarm" aptieku tīklā un ārstniecisko īpašību novērtējums - Simanoviča, Julianna (Latvijas Universitāte, 2015)
Šajā darbā tika pētīta eikaliptu saturošo zāļu un uztura bagātinātāju aprite SIA “Baltfarm” aptieku tīklā, kā arī tika novērtētas eikalipta aktīvo vielu ārstnieciskās īpašības. Par pētījuma metodi tika izvēlēta aptiekas klientu anketēšana un eikalipta saturošu medikamentu aprites analīze par 2013. un 2014.gadu. Tika noskaidrots, ka eikaliptu saturošus preparātus lieto 46% (n=25) aptaujāto. Visbiežāk tos izmanto klepus ārstēšanai (28%, n=20). Vispieprasītākie eikaliptu saturošie preparāti ir “Inhalipts” aerosols kaklam (n=4246, 32%) un deguma pilieni “Pinosol” (n=2865, 29%). Tika novērots, ka zāles un uztura bagātinātāji, kuros eikalipts ir galvenā aktīvā viela, ir maz pieprasīti un tie nepārsniedz 10% (n=1202) no visiem pārdotajiem eikaliptu saturošiem preparātiem.

The studies involves research of eucalyptus containing medicines and food supplements turnover in 2013 and 2014 at SIA “Baltfarm” pharmacy chain and the evaluation of eucalyptus active components healing quality as well. As a research method was selected involvement of the clients of SIA “Baltfarm” pharmacy chain. It appeared that eucalyptus containing medicines were used by 46% (n=25) respondents. Mosstly (28% (n=20)) it was used for a cough treatment. The most popular eucalyptus containing medicines were “Inhalipt” throat spray (n=4246, 32%) and “Pinosol” nasal drops (n=2865, 29%). It was noticed that medicine and food supplement which contained aucalyptus as a main active component retains undemanded and its sales volume did not exceed 10% (n=1202) of all sales of eucalyptus containing medicines.
The turnover of eucalyptus containing medicines and food supplements in the Baltfarm LLC pharmacy chain, and evaluation of eucalyptus medicinal properties
Keywords: Farmācija; eikalipts; 1,8-cineols; eucalyptus; 1,8-cineole