Indīgu un stipri iedarbīgu vielu nelikumīga aprite ( KL 248. pants) - Simulis, Māris (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba tēma ir „Indīgu un stipri iedarbīgu vielu nelikumīga aprite ( KL 248.pants) ”. Maģistra darba mērķis ir konstatēt un izanalizēt indīgu un stipri iedarbīgu vielu nelikumīgas aprites kvalifikācijas problēmas, norādīt uz nepilnībām Krimināllikuma 248.panta regulējumā un sniegt autora ierosinājumus pašreizējā regulējuma uzlabošanai. Autors maģistra darba pirmajā nodaļā aplūko indīgu un stipri iedarbīgu vielu nelikumīgas aprites regulējumu Latvijas teritorijā laika posmā no 1933.gada līdz 1999.gada 1.aprīlim, kad stājās spēkā jaunais Krimināllikums. Otrajā nodaļā tiek veikta indīgu un stipri iedarbīgu vielu nelikumīgas aprites ( Krimināllikuma 248.panta ietvaros) sastāva analīze, konstatējot un vērtējot indīgu un stipri iedarbīgu vielu jēdzienu, noziedzīgā nodarījuma objektu, objektīvo pusi, subjektu, kā arī subjektīvo pusi. Tiek analizētas arī Krimināllikuma 248.panta paredzētā noziedzīgā nodarījuma kvalificējošās pazīmes. Trešajā nodaļā autors analizēja kriminālatbildības iestāšanās priekšnosacījumus un regulējuma īpatnības atsevišķu ārvalstu krimināllikumos indīgu un stipri iedarbīgu vielu nelikumīgas aprites jomā, kā arī tiek konstatētas būtiskākās atšķirības ar regulējumu Krimināllikumā. Paralēli tiek veikta Latvijas tiesu nolēmumu un prokuratūru pārraudzībā esošo krimināllietu analīze par pētāmo maģistra darba tēmu.

Master thesis topic is " Unauthorised Manufacture, Acquisition, Storage, Sale and Conveyance of Poisonous and Powerfully Acting Substances ( article 248 of Latvian Criminal Law)". Master's task is to identify and analyze the skill problems of Poisonous and Powerfully Acting Substances illegal movement, point the weaknesses in the Criminal Law article 248 and provide the author's suggestions to improve the current regulation. The first chapter of master deals with regulation of Poisonus and Powerfully Acting Substances in Latvian territory during the period from 1933 until April 1, 1999, when new Penal Code entried into force. In second chapter is analyzed movement of Poisonous and Powerfully Acting Substances (article 248 of the Criminal Law), objects, the objective side, subjects, as well as the subjective side. Qualifying features of article 248 of Latvian Criminal law are also analyzed in the same chapter. In third chapter, the author analyzed the criminal and regulatory preconditions of joining the individual characteristics of foreign criminal law, poisonous and movement of Poisonous and Powerfully Acting Substances and found substantive differences in the regulation of the Criminal Law. Parallel author analyzed Latvian court judgments and criminal prosecution under the oversight of the analysis of the topic under study Masters.
Unauthorised Manufacture, Acguisition, Storage, Sale and Conveyance of Poisonous and Powerfully Acting Substances article 248 of Latvian Criminal Law)
Keywords: Juridiskā zinātne