Klimata pārmaiņu ietekme uz vasaras miežu Hordeum vulgare un ziemas rudzu Secale cereale fenoloģiju Priekuļos 20. un 21.gadsimtā - Zaharāne, Līga (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbā pētīta klimata pārmaiaņu ietekme uz lauksaimniecības kultūraugu fenoloģisko fāžu iestāšanās mainību Priekuļos no 1928. līdz 2017.gadam. Lauksaimniecība ir viena no klimata pārmaiņu visvairāk ietekmētajām tautsaimniecības nozarēm. Latvijā klimata pārmaiņu ietekme uz lauksaimniecības kultūraugiem līdz šim ir maz pētīta.Veicot pētījumu, analizēta zinātniskā literatūra, apkopti un analizēti Priekuļu meteoroloģisko novērojumu stacijas ilggadīgo novērojumu dati un Agroresursu un ekonomikas institūta Priekuļu pētniecības centra dati par vasaras miežu un ziemas rudzu sējas un ražas novākšanas laiku un fenoloģisko fāžu iestāšanos, kā arī analizēts, vai pastāv sakarība starp šiem rādītājiem. Pētījuma rezultāti parāda būtiskas izmaiņas graudaugu sējas un pilngatavības iestāšanās laikā.

In this Master’s Thesis effect of climate change on crop phenology in Priekuļi from 1928 to 2017 were analysed. Currently climate change is very urgent discussion and research theme all over the world. Agriculture is one of the climate change most affected sectors of the economy. In Latvia effects of climate change on agricultural crops has so far been little studied.Long term observation data from Priekuļi meteorological observation station and phenological data from Institute of Agricultural Resources and Economics Priekuļi research centre were used. Analyzed whether there is a correlation between long term climate conditions and time of sowing and harvest and start of different developement stages of spring barley and winter rye. Results show significant changes in sowing time and rippening of grain cereals.
Effect of climate change on phenology of spring barley Hordeum vulgare and winter rye Secale cereale in Priekuļi in 20th and 21st century
Keywords: Vides zinātne; klimata pārmaiņas; vasaras mieži; ziemas rudzi; fenoloģija; raža