Krievijas interešu īstenošana NVS – enerģētikas aspekts - Aveniņa, Zanda (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba Krievijas interešu īstenošana NVS – enerģētikas aspekts mērķis ir noskaidrot, kāpēc un kādā veidā Krievija nodrošina savu interešu īstenošanu NVS reģionā, izmantojot enerģētikas sektoru, kā arī aplūkot, kuras ir tās valstis, kurās Krievija darbojas visaktīvāk, lai īstenotu savus mērķus. Bakalaura darbs ir kursa darba Drošības kompleksa koncepts: NVS reģiona piemērs turpinājums. Bakalaura darba problēmjautājums ir: kādēļ Krievijai ir nepieciešams saglabāt ietekmi NVS reģionā? No problēmjautājuma autore nosaka darba hipotēzi: Krievija, izmantojot NVS valstu enerģētisko atkarību savās interesēs, spēj saglabāt lielvaras statusu. Darba uzdevumi ir analizēt NVS valstu enerģētisko situāciju un potenciālu naftas un gāzes sektorā, raksturot to sadarbību caur enerģētikas prizmu un caur to savstarpējās atkarības, kā arī aplūkot kanālus, caur kuriem Krievija spēj īstenot savas intereses gan organizācijas dalībvalstīs, gan ārpus NVS. Enerģētikas sektors un tā attīstībai ir globāla nozīmība, jo nafta un gāze ir stratēģiski nozīmīgi resursi, kuri ieņem lielu lomu iedzīvotāju ikdienā. Tās valstis, kuru teritorijās atrodas šo resursu rezerves var gan uzlabot iekšējo labklājību, gan iegūt ietekmi pār citu valstu attīstības virzienu, kā instrumentu izmantojot tirdzniecības attiecības enerģētikas nozarē. Kā noteicošie KF ārpolitiskie instrumenti ir padomju laiku mantotā infrastruktūra, resursu cenas, kā arī konfliktu gadījumā iespēja resursu piegādi pārtraukt, kas ietekmē ne vien NVS enerģētiski atkarīgās valstis, kā Baltkrieviju, Ukrainu, bet arī enerģētiski nodrošinātās valstis, kā Azerbaidžānu, Kazahstānu. Darba gaitā autore noskaidro, ka izvirzītā hipotēze ir patiesa. Krievijas noteicošais instruments, ar ko tā pozicionē sevi kā lielvaru ir enerģētika. Savukārt savas ietekmes īstenošanai tā izmanto valstu enerģētisko savstarpējo atkarību. Tomēr NVS telpā savstarpējā atkarība ir divpusēja, ņemot vērā noslēgtos starpvalstu tirdzniecības līgumus. Krievijas interešu īstenošanas veids, savstarpējā atkarība un valstu atšķirīgā ekonomiskā situācija ir veicinājusi NVS valstu vienotības trūkumu, kā rezultātā valstis tiecas meklēt jaunus sadarbības partnerus ārpus NVS, kas var būtiski ietekmēt Krievijas kā lielvaras statusu.

Bachelor’s paper Russia interest realization in CIS – energy aspect aim is to clarify, why and how Russia provides it’s interest realization in CIS region by using power industry sector as well as to view the states in which Russia acts most active to realize one’s aims. Bachelor’s paper is continuation of the course paper Security complex concept: example of CIS region. Bachelor’s paper research question is: why there is a need for Russia to maintain it’s influence in CIS region? From the reasearch question, authoress defines paper hypothesis: Russia, by using CIS state interdependence in it’s interests can maintain status of great power. Papers tasks are to analyse CIS country energy power situation and potential in the oil and gas sector, to describe their cooperation through energy prism and through interdependence as well as to examine the canals through which Russia can implement ones interests both in member states of organization, and beyound the CIS. Energy sector and its development has global importance because oil and gas are resources with strategical importance, which takes significant part in people lives. Those countries in which territories can be found the reserves of these resources can both - improve inner welfare and to obtain influence over direction of development in other countries, for instrument using trade relationship in energy sector. Determinant Russias foreign instruments are infrastructure, inherited from Soviet times, prices of resources as well as, in the case of conflict, possibility to cut resource supply which influences not only energetically dependent CIS countries like Belarus, Ukraine but also energetically assured countries like Azerbaijan, Kazahstan. In the process of writing paper authoress clarifies that posed hypothesis is true. Russias main instrument with which it pose itself as great power is energy. For its part, to realize ones influence, it uses energy interdependence. However interdependence in CIS is mutual, taking into account trade agreements between the states. The way how Russia realizes its interests, interdependence and varied economic situation of coutnries promotes lack of unity in CIS as a result countries tend to look for new cooperation partners beyond CIS, which can relevantly influence the great power staus of Russia.
Russia’s interest realization in CIS – power industry aspect
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)