Fiksācijas disparitāte un dinamiskas verģences atbilde dažādos skata attālumos - Kučika, Alīna (Latvijas Universitāte, 2008)
Darba mērķis. Izvērtēt mijiedarbību starp dinamiskās verģences (DV) asimetriju un fiksācijas disparitāti (FD) dažādos skata attālumos. Metode. Eksperimentā piedalījās 13 subjekti. Tika izmantota „eYetest_riga3” datorprogramma, ar kuru noteica FD un DV atbildes 30, 40, 60 un 100 skata attālumos. DV atbildes tika mērītas pēc 100, 200, 300 un 400 ms no verģences stimula parādīšanas brīža. Rezultati. 1. Palielinoties skata attālumam, FD palielinājās ezo virzienā 3 subjektiem no 13. 2. Verģences atbildes var iedalīt 4 grupās un šis iedalījums saglabājas neatkarīgi no fiksācijas attāluma. 3. Konverģences un diverģences ātrumi nav atkarīgi no skata attāluma. 4. 30, 40 un 60 cm attālumos konverģences un diverģences ātrumi savstarpēji neatšķiras. 3 subjektiem no 13 konverģences ātrums 100 cm attālumā ir mazāks par diverģences ātrumu. 5. Neatkarīgi no skata attāluma subjektiem ar ezo FD labāka ir konverģences atbilde, bet subjektiem ar ekso FD 50% gadījumu labāka ir diverģences atbilde. 6. Ja subjektam novēro izmaiņas FD atkarībā no skata attāluma, viņam novēros arī verģences atbildes traucējumus. Atslēgas vārdi: fiksācijas disparitāte, dinamiskā verģence, skata attālums.

Purpose. To evaluate interaction between dynamic vergence (DV) asymmetry and fixation disparity (FD) at different viewing distances. Method. 13 subjects participated in the experiment. Program „eYetest_riga3” was used to determine FD and DV responses at 30, 40, 60 and 100 cm viewing distances. DV responses were measured after 100, 200, 300 and 400 ms from the moment when vergence stimuli were presented. Conclusions. 1. 3 subjects from 13 showed increase of FD in ezo direction, when viewing distance was increased. 2. Vergence responses can be classified into 4 groups, and this classification is independent from viewing distance. 3. Speed of convergence and divergence responses showed no relationship with viewing distances. 4. Speed of convergence and divergence were similar at 30 cm, 40 cm, 60 cm. 3 subjects out of 13 had slower convergence response at 100 cm. 5. Subjects with eso FD showed better convergence response not influenced by viewing distance. 50% of subjects with exo FD had better divergence response. 6. If there is observed changes of proximal FD curve, there are also abnormal both convergence and divergence responses. Keywords: fixation disparity, dynamic vergence, viewing distance.
Fixation disparity and dynamic vergence response at different viewing distances
Keywords: Fizika