Magnētiskās rezonanses izmeklējuma protokols krūts vēža gadījumā - Agajeva, Simona Sima (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir „Magnētiskās rezonanses izmeklējuma protokols krūts vēža gadījumā”. Darba tēma ir atkuāla, jo krūts vēzis ir biežākais ļaundabīgais audzējs sievietēm Latvijā un biežākais mirstības cēlonis darbspējīgā vecumā. Katru gadu ap 1000 sievietēm Latvījā tiek atklāts krūts vēzis. Darba mērķis ir noskaidrot magnētiskās rezonanses protokola īpatnības krūts vēža gadījumā. Bakalaura darba pētījuma hipotēze- magnētiskās rezonanses protokola kvalitāte krūts vēža gadījumā ir atkarīga no vairākiem faktoriem – radiogrāfera spējām un zināšanām par krūts onkoloģiju, no iekārtas tehniskiem parametriem un no sadarbības ar pacientu. Pētniecības uzdevumi ir analizēt literatūru par krūts dziedzeru anatomiju, magnētiskās rezonanses anatomiju, analizēt literatūru par krūts vēža etioloģiju un patomorfoloģiju, analizēt literatūru par magnētiskā rezonansē pielietojamo protokolu, apkopot un analizēt iegūtos rezultātu, veikt secinājumus. Par pētniecības instrumentu tika izmantots pētījuma protokols, darbā izmantota kvalitatīvā pētījumu metode. Bakalaura darba apjoms ir 38 lapaspuses, 4 nodaļas un 10 apakšnodaļas, analizēti un izmantoti 30 literatūras avoti un veikti secinājumi. Atslēgvārdi: magnētiskā rezonanse, krūts vēzis, protokols.

The topic of the bachelor's is "Magnetic resonance imaging protocol in case of breast cancer". The topic of the work is unique, because breast cancer is the most common malignancy in women in Latvia and the most common cause of death in working age. Every year, around 1,000 women in Latvia are diagnosed with breast cancer. The aim of the work is to find out the peculiarities of the magnetic resonance protocol in case of breast cancer. The hypothesis of the bachelor's thesis research - the quality of the magnetic resonance protocol in the case of breast cancer depends on several factors - the radiographer's abilities and knowledge of breast oncology, the technical parameters of the device and the cooperation with the patient. The tasks of the research are to analyze the literature on breast anatomy, magnetic resonance anatomy, to analyze the literature on breast cancer etiology and pathomorphology, to analyze the literature on the protocol used in magnetic resonance, to summarize and analyze the obtained results, to draw conclusions. A study protocol was used as a research instrument and a qualitative study method was used at work. The volume of the bachelor's is 38 pages, 4 chapters and 10 subsections, 30 literature sources are analyzed and used and conclusions are made. Keywords: magnetic resonance imaging, breast cancer, protocol
Magnetic resonance exam protocol for breast cancer
Keywords: Medicīna; magnētiskā rezonanse; krūts vēzis; protokols; kvalitāte