„Nožņaugtā" aizliegums Apustuļu darbu grāmatas 15. nodaļā - Cēburs, Emīls (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbs ir veltīts „nožņaugtā” aizlieguma skaidrojumam Apustuļu darbu grāmatas 15. nodaļā. Pētījuma objekts ir apustuļu darbu grāmatas 15. nodaļā minētie aizliegumi, savukārt, priekšmets – „nožņaugtā” aizliegums. Darbā tiek izvirzīts mērķis analizēt un sintezēt esošās četru nolēmumu interpretācijas. Galvenie uzdevumi mērķa sasniegšanai – apkopot informāciju par četru nolēmumu interpretāciju un veikt šo pieeju sintēzi. Darbā secināts, ka līdz šim ekseģētiskajos komentāros dominē divas pieejas četru nolēmumu interpretācijā – rituālā un ētiskā pieeja. „Nožņaugtā” aizliegums ir nepārprotami rituālas dabas, kura nozīme tiek saistīta ar ētiku izvērstā, paplašinātā skaidrojumā. Atslēgas vārdi: Nožņaugtais, tieksmes, nešķīstība, Apustuļu darbi, Jeruzalemes koncils, pirmkristietība, Tora, jūdu tradīcija, Apd 15:20. Darbs satur 62 lapas, 1 attēlu, 1 pielikumu un 110 bibliogrāfiskos nosaukumus.

The thesis is dedicated to the analyses of prohibition of “strangled” in Acts chapter 15. The object of research is prohibitions in Acts 15, while the subject of research is prohibition of “strangled”. Goal is to analyse and synthesise the existing four ruling interpretations. Work tasks in ordet to reach the objective are to gather information about interpretations of all four Apostolic decrees and synthesise these approaches. It has been concluded, that the attitudes between different exegetes are focused on ritual and ethical explenations. Regarding the prohibition of “strangled”, it is clearly of a ritual nature, beeing connceted with ethics in a broader, expanded explenation. Keywords: Strangled, inclinations, impurity (defilement), Acts of the apostles, council of Jerusalem, Jewish-Christianity, Torah, Jewish tradition; Act 15:20 Paper consists of 62 pages, 1 image, 1 appendix and 110 bibliographic titles.
Prohibition of "strangled" in Acts chapter 15
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; Nožņaugtais; jūdu tradīcija; nešķīstība; Apustuļu darbi; Jeruzalemes koncils