Psiholoģiskā elastība, sēru ruminēšana, raizes un sēru simptomi sievietēm pēc perinatālā zaudējuma - Lākute, Inta (Latvijas Universitāte, 2023)
Šī darba mērķis bija izpētīt, kādas saistības pastāv starp psiholoģisko elastību, sēru ruminēšanu, raizēm un traumatiskiem sēru simptomiem. Pētījumā piedalījās 600 sievietes vecumā no 20 līdz 45 gadiem (M= 33,4), ar perinatālā zaudējuma pieredzi pēdējo trīs gadu laikā. Darbā tika izmantotas četras aptaujas: Utrehtas sēru ruminēšanas skala (Eisma et al., 2013), Pensilvānijas Universitātes raizes kā iezīme, saīsinātā aptaujas versija (Hopko et al., 2003), Pieņemšanas un izvairīšanās aptauja II (Bond et al., 2011) un Traumatisko sēru simptomu aptauja (Boelen & Smid, 2017). Pētījumā tika atklātas nozīmīgas pozitīvas saistības starp psiholoģisko elastību, sēru ruminēšanu, raizēm un traumatiskiem sēru simptomiem. Psiholoģiskā elastība, sēru ruminēšana, laiks kopš zaudējuma un sievietes vecums statistiski nozīmīgi prognozē sēru simptomus.

The purpose of this work was to examine the relationship between psychological flexibility, rumination, worry, and traumatic grief symptoms. 600 women aged 20 to 45 (M= 33.4) participated in the study who had experienced perinatal loss during the last three years. Four questionnaires were used in the work: The Utrecht Grief Rumination Scale (Eisma et al., 2013), Abbreviated version of the Penn State Worry Questionnaire (Hopko et al., 2003), Acceptance and Action Questionnaire-II (Bond et al., 2011) and Traumatic Grief Inventory Self – Report Version, (Boelen & Smid, 2017). The study found significant positive associations between psychological flexibility, grief rumination, worry, and traumatic grief symptoms. Psychological flexibility, grief rumination, time since bereavement, and the woman’s age were statistically significant predictors of grief symptoms.
Psychological Flexibility, Grief Rumination, Worry and Grief symptoms in group of women after Perinatal Loss
Keywords: Psiholoģija; Psiholoģiskā elastība; Sēru ruminēšana; Raizes; Perinatālais zaudējums; Sēru simptomi