Palcmariešu dziesmu krājums - Wahr, Friedrich Daniel; Vārs, Frīdrihs Daniels (G. Bergmanis, 1808)
Frīdrihs Daniels Vārs (Friedrich Daniel Wahr ; 1749-1827) - vācu izcelsmes luterāņu mācītājs Palsmanes un Aumeisteru draudzēs. Tulkojis gan baznīcas procesijām nepieciešamo literatūru, gan zemnieku izglītošanai nepieciešamos materiālus. Savācis vienu no pirmajiem tautasdziesmu krājumiem "Palcmariešu dziesmu krājums" (1808). Palcmariešu dziesmu krājumā ievietotas 412 tautas dziesmas, sakārtotas tematiski - lauku dziesmas, dravnieku dziesmas, talku dziesmas, vedēju dziesmas, kāzu dziesmas, panāksnieku dziesmas, raudu dziesmas. Datums teksta beigās: "1807. 13. Sept:", taču gatavs bija 1808. g. vasarā. Paskaidrojumi tekstā vācu valodā. Bibliogrāfiski aprakstīts: Seniespiedumi latviešu valodā, 1525-1855 / Nr. 843.
Palzmareeschu Dseesmu Krahjums
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; folklora; latviešu tautasdziesmas