Bodhisattvas Džizo kults mūsdienās - Donnere, Alīse (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbs saucas „Bodhisattvas Dzidzļ kults mūsdienās”. Tajā ir stāstīts par vienu no vispopulārākajiem kultiem japāņu tautas ticībā - bodhisattvas Dzidzļ kultu - un to vietu mūsdienu Japānā. Neskatoties uz to, ka bodhisattvas Dzidzļ kults ir ārkārtīgi populārs Japānā, par šo kultu ir ļoti maz informācijas citās valodās izņemot japāņu valodu, bet literatūra japāņu valodā gandrīz vai nav pieejama ārpus Japānas. Tāpēc informācija par Dzidzļ, kuru var atrast internetā vai enciklopēdijās, parasti ir nepietiekama vai arī kļūdaina. Šajā darbā autore ir uzstādījusi mērķi izanalizēt mūsdienu Dzidzļ kulta specifiku visā tā dažādībā un pierādīt, ka arī mūsdienās šis kults nezaudē savu aktualitāti. Darbā tiek izskatīti kulta vēsture, kulta vissvarīgākie aspekti un variācijas, kā arī bodhisattvas Dzidzļ tēla atspoguļojums kultūras mantojumā – ne tikai leģendās un tautas pasakās, bet arī populārajā kultūrā.

The paper is called “The cult of bodhisattva Jizļ nowadays”. It tells about one of the most popular cults in Japanese folk religion – the cult of bodhisattva Jizļ – and its place in nowadays Japan. Despite the fact, that bodhisattva Jizļ is extremely popular in Japan, there are few works about this cult in other languages besides Japanese, but the literature in Japanese is not available outside Japan. That is why the tips of information about Jizļ that is possible to find in internet or encyclopedias, usually is not sufficient or even contains mistakes. The author of this paper is aiming to analyze nowadays’ specifics of the cult of Jizļ in all its multiplicity and to prove, that even nowadays this cult hasn’t lost its topicality. This paper tells about the cult’s history, its’ most important aspects and varieties, as well as the reflection of bodhisattva’s Jizļ image in cultural heritage of Japan – not only in legends and folk tales, but also in popular culture.
The Cult of Bodhisattva Jizo Nowadays
Keywords: Valodniecība