Jēkabs Ķīburis – folkloras vācējs, teicējs un interprets - Krūze, Arta (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba uzmanības centrā ir līdz šim maz apzināta personība Latvijas kultūrvēsturē – bārtenieks Jēkabs Ķīburis. Darbā pētīta J. Ķībura loma Bārtai un Nīcai raksturīgās tradicionālās kultūras saglabāšanā un popularizēšanā, radot vienotu, hronoloģisku vēstījumu par viņa personību, dzīves gājumu un svarīgākajiem darbības virzieniem atbilstošajā sociālpolitiskajā un kultūrvēsturiskajā laiktelpā. Tiek skatītas mijsakarības starp J. Ķībura dzīves gājumu un viņa folkloras repertuāru, analizēts viņa apjomīgais folkloras vākums, kā arī viņa ieguldījums Bārtas etnogrāfiskā ansambļa vadīšanā un novada tautstērpu izpētē. Pētījuma noslēgumā skatīti J. Ķībura radīto iestudējumu iespējamie ierosmes avoti un tapšanas priekšnoteikumi, kā arī tuvāk aplūkoti uzvedumu “Senlaiku kāzas Bārtā” un “Vakars kolhozā Bārta” manuskripti.

The focus of the master's work is a little-known personality in Latvian cultural history – Jēkabs Ķīburis. The role of J. Ķīburs in Bārta and Nīca is studied in the work preservation and promotion of the characteristic traditional culture, creating a unified, chronological message about his personality, life course and key activities in the appropriate socio-political and cultural-historical time space. The interrelationships between J. Ķīburis' life course and his folklore repertoire, his voluminous folklore analysis as well as his contribution to the management of the Bārta ethnographic ensemble and the research of regions National costume are all looked into. At the end of the research, the possible sources of initiative of the productions created by J. Ķīburs are viewed and a closer look is taken at the play “Ancient Wedding in Bārta” and “Evening at the kolkhoz Bārta” manuscripts.
Jēkabs Ķīburis – folklore collector, narrator and interpreter
Keywords: Filoloģija; Jēkabs Ķīburis; Bārta; folklora; etnogrāfiskie uzvedumi; tautastērps