Fizisko aktivitāšu saistība ar darba atmiņas psiholoģiskajiem un psihofizioloģiskajiem rādītājiem gados vecākiem pieaugušajiem - Freibergs, Zigmunds (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba atmiņa ir iesaistīta augstāko kognitīvo funkciju nodrošināšanā. Tomēr tā pasliktinās, cilvēkam novecojot. Iesaistīšanās sportiskajās aktivitātēs šo pasliktināšanos mazina. Tomēr nav skaidrs, kā to ietekmē citas fiziskās aktivitātes. Maģistra darba mērķis bija izpētīt dzīves un pēdējā gada laika fizisko aktivitāšu saistību ar darba atmiņas psiholoģiskajiem un psihofizioloģiskajiem rādītājiem gados vecākiem pieaugušajiem. Rezultāti norāda uz to, ka gados vecākiem pieaugušajiem fiziski aktīvs darbs dzīves laikā un sportiskās aktivitātes pēdējā gada laikā saistīti ar labāku darba atmiņas ātrumu. Savukārt fiziski aktīvs darbs pēdējā gada laikā vairāk saistīts ar darba atmiņas precizitāti, bet staigāšana pēdējā gada laikā – ar sliktāku vizuāli telpisko darba atmiņu.

Working memory supports higher cognitive functions but declines with aging. Engaging in sport activities reduces this decline, though the effects of other physical activities remain unclear. The aim of the master`s thesis was to examine the association between physical activities throughout life and during the past year and the psychological and psychophysiological indicators of working memory in older adults. The results indicate that in older adults, physically active work during their lifetime and sports activities in the past year are associated with better working memory speed. Meanwhile, physically active work in the past year is more related to working memory accuracy, whereas walking in the past year is associated with poorer visuospatial working memory.
The association of physical activity with psychological and psychophysiological indicators of working memory in older adults
Keywords: Sporta zinātne; Fiziskās aktivitātes; Darba atmiņa; Gados vecāki pieaugušie; EEG; P300