Ekonomisko rīku izmantošana ārpolitikā: pozitīvo sankciju piemērs - Naļivaiko, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2013)
Kopš Ķīnas Tautas Republikas dibināšanas ir pagājuši 60. Gadi, tomēr neskatoties uz savu „jaunību”, kontinentāla Ķīna kļuva par vieno no spēcīgākam valstīm pasaulē ar stipru ekonomiku un attīstītu armiju. Šajos 60. gados ar Ķīnu tika sasaistīti vairāki konflikti: divu Ķīnu jautājums, konflikts Dienvidķīnas jūrā, cīna par energoresursiem. Viens no rīkiem, kuru tā izmanto šo svarīgo jautājumu risināšanai ir pozitīvas sankcijas, koncepts, kas popularizējoties negatīvo sankciju jēdzienam, tika atstats novārtā. Viens no darba galvenajiem uzdevumiem ir aplūkot ekonomisko sankciju jēdzienu un to attīstību, īpašo uzmanību pievēršot pozitīvo sankciju konceptam. Lai veiktu padziļinātu analīzi par pozitīvām sankcijām, darba tiek aplūkotas arī pozitīvo sankciju izpausme starptautiskajā arēna: analizēta Ķīnas uzvedība attiecība uz Mjanmu, Taivanu un Filipīnām un izmaiņas, kas tika paveiktas šo ekonomisko rīku iespaida. Atslēgvārdi: Ķīna, Ekonomiskas sankcijas, Pozitīvas sankcijas

Peoples Republic of China, one of the economic miracles and superpowers of the last century has recently celebrated its 60th birthday. For a country that „young”, it has experienced not only good things, like steady economic growth and gaining military power happened to China, but has also suffered from many conflicts and disputes, like, Southeast China Sea dispute, oppression of Chinese minorities abroad and dilemma of Two Chinas. One of the main instruments on China’s hands to resolve the disputes with compliance to its interests are economic sanctions. Concept, that has gained popularity in the last few decades. However, despite the recent increase in academic research on economic sanctions, positive sanctions were not given enough attention. This papers goal is to look deeper in the development of the positive sanctions and provide empirical examples in order to better understand the functions and mechanism of the instruments. Key words: Economic Statecraft, positive sanctions
Economic statecraft: the example of positive sanctions
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)