Puses, to tiesības un pienākumi civilprocesā - Miķelsone, Līga (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā „Puses, to tiesības un pienākumi civilprocesā” autores uzmanība tiek veltīta prasītāja un atbildētāja procesuālajām tiesībām trīs aspektos – informētības, tiesībām uz pierādījumu iesniegšanu un pārsūdzības iespējām, kā arī autore analizē tieši prasītāja un atbildētāja atsevišķās tiesības, jo prasītāja un atbildētāja procesuālo tiesību problēmu risināšanai ir visnotaļ aktuālā jautājuma nozīmība arī mūsdienu likumdošanā un tiesu praksē. Autore darba gaitā secinājusi, ka nepieciešams ieviest obligātu zvērinātu advokātu vai kvalificētu juristu pārstāvību tiesās, kā arī tiesām dot lielākas pilnvaras attiecībā uz pierādījumu iesniegšanu un pieprasīšanu, lai atrisinātu lietas izskatīšanu vairāku gadu garumā. Nepieciešamas izmainīt dokumentu nosūtīšanu un nodošanu, kā arī atbildētāja pienākumu apjoma palielināšanu.

In her paper “The parties, their rights and obligations in civil proceedings” the author focuses on three aspects of procedural rights of plaintiffs and defendants — awareness, right to evidence and possibility of appeal; the author directly analyzes individual rights of plaintiffs and defendants since the problem solution of procedural rights given to plaintiffs and defendants is the issue at stake in today's legislation and the case law. In the course of the paper development the author has concluded that it would be necessary to introduce mandatory sworn advocate or qualified lawyer representation in courts, and the courts should be given more authority as regards the submission and request of evidence in order to facilitate the hearing that takes years. Also, it is necessary to change the document dispatch and delivery as well as to increase the scope of respondent's obligations.
The parties, their rights and obligations in civil proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne