Dabisko zālāju apsaimniekošanas mūsdienu prakses Latvijā - Vanags, Viesturs (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs sniedz informāciju par dabisko zālāju apsaimniekošanas praksēm Latvijā. Darbā apkopota informācija par tradicionālās lauksaimniecības prakšu izmaiņām kopš 19.gs. – 20.gs mijas, apskatīta mūsdienu zinātniskā literatūra, veikta mediju analīze, analizēta Lauku attīstības programmas pasākumos veiktā apsaimniekošana un tās izvērtējumi un veikta dabisko zālāju apsaimniekotāju anketēšana un analizēti tās rezultāti. Lauku attīstības programmas ietvaros aptuveni trešajā daļā zālāju veikta biodaudzveidībai nepiemērota apsaimniekošana. Līdzīgi rezultāti vērojami arī darba ietvaros izstrādātajā aptaujas analīzē. Zinātniskās literatūras analīze atklāj nepietiekošu ilglaicīgas apsaimniekošanas pētījumu skaitu. Mediju un aptauju analīze parādīja, ka būtiska nozīme ir apsaimniekošanas motivācijai ir sociāli-ekonomiskajiem faktoriem.

Bachelor thesis provides information on natural grassland management practices Latvian . Thesis provides information on traditional agricultural practices changes since the 19th - 20.th century turn, deals with modern scientific literature, conducted a media analysis, analysis of the rural development program managament activities, program evaluations and survey on natural grassland managers and analysis of its results . About the third part of the grasslands conducted in Rural development program has been managed with inappropriate methods for biodiversity. Thesis shows similar results in survey analysis. Analysis of scientific literature reveals insufficient number of long-term management study. Media and survey analysis showed that essential management motivation is in social - economic factors .
Contemporary management practisies of semi-natural grasslands in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija; pļavas; ganības; apsaimniekošanas metodes; lauksaimniecība; Lauku atbalsta programma