Dažādu augu lipīdu izmantošana saules aizsargkrēmos - Priekulis, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2022)
Ar ilgtspējīgu attīstību saistīti risinājumi paliek aktuālāki, tā rezultātā arvien populārāki kļūst dabiski produkti. To pieprasījumu iespējams nodrošināt, lietojot augu lipīdus, pievienojot tos saules aizsargkrēmos, tādejādi aizstājot sintētiskās piedevas. Mērķis bija izpētīt Latvijā bieži sastopamo augu lipīdu sastāvu un salīdzināt, kādas ir to priekšrocības, izmantojot tos saules aizsargkrēmos. Aplūkojot pētījuma rezultātus, redzams ka sūnu un ogu lipīdiem ir potenciālas iespējas aizstāt sintētiskos komponentus saules aizsargkrēmu ražošanā, tajā pašā laikā nesamazinot aizsargkrēma iedarbību un tā SPF vērtību. Veicot GC/MS analīzes, noteiktas lipīdu grupas (aromātiskās karboksilskābes, taukskābes, spirti, alkāni, steroli, triterpenoīdi un ogļhidrāti) ar vislielāko ietekmi uz SPF vērtību, kas ļauj noteikt turpmāk augus ar potenciālu izmantošanai saules aizsargkrēmu ražošanā.

Sustainable development-related solutions remain more current, leading to more and more popular natural products. It is possible to ensure their demand by using plant lipids, by adding them to sunscreen creams, thereby replacing synthetic additives. The aim was to explore the lipid composition of plants that are common in Latvia and to compare the advantages of using them in sunscreen creams. Looking at the results of the study, it appears that moss and berry lipids have potential to replace synthetic components in the production of sunscreen creams, while at the same time not reducing the exposure of the protective cream and its SPF value. In GC/MS analyses, certain lipid groups (aromatic carboxylic acids, fatty acids, alcohols, alkanes, sterols, triterpenoids and carbohydrates) have the greatest impact on the SPF value, which allows for the identification of future plants with potential for use in the production of sunscreens.
Use of various plant lipids in sunscreens
Keywords: Vides zinātne; Lipīdi; Saules aizsargkrēmi; GC/MS; Ekstrakcija