Kompensācija par cietušajam radīto kaitējumu - Semjonova, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2010)
Autores izvēlētā bakalaura tēma ir “Kompensācija par cietušajam radīto kaitējumu”. Minētā autores darba tēma ir aktuāla, jo cietušā lomā var nokļūt ikviena persona, neatkarīgi no mantiskā stāvokļa, drošības apsvērumu ievērošanas un aizskarto interešu veida, tāpēc lai nepamatotu tiesību aizskāruma gadījumā gūtu atbilstīgu atlīdzinājumu nodarītajam kaitējumam, svarīgi izmantot likumā paredzētās tiesības vērsties kaitējuma atlīdzināšanai kriminālprocesā un saņemt atbilstīgu atlīdzību nodarītajam mantiskajam zaudējumam, morālam aizskārumam un fiziskām ciešanām. Pirmajā bakalaura darba nodaļā aprakstīts kompensācijas jēdziens un tiesiskais regulējums, norādot, kura persona, kādos gadījumos ir tiesīga pieteikt viņai nodarītā kaitējuma kompensāciju kriminālprocesā, kā arī kam tiesa var uzlikt pienākumu samaksāt kompensāciju. Otrajā bakalaura darba nodaļā atspoguļota kompensācijas pieteikuma iesniegšanas kārtība un nosacījumi, kas ievērojams pieprasot kaitējuma atlīdzināšanu kriminālprocesā, kā arī norādīts uz apstākļiem, kas ir par pamatu kompensācijas nenoteikšanai vai atstāšanai bez izskatīšanas. Trešajā bakalaura darba nodaļā norādīti cietušajam nodarītā kaitējuma veidi, kā nosakāms atlīdzības apmērs, ja cietušajam radušies mantiski zaudējumi, morāls kaitējums vai fiziskas ciešanas, kādi apstākļi ņemami vērā tiesai, nosakot kompensācijas apmēru. Ceturtajā bakalaura darba nodaļa veltīta citu kaitējuma kompensācijas veidu un iespēju izklāstam, akcentējot cietušā tiesības saņemt valsts kompensāciju, apdrošināšanas atlīdzības kompensāciju, kā arī cietušā tiesības vērsties kaitējuma atlīdzībai civiltiesiskā kārtībā.

The author's chosen Bachelor's theme is “Compensation for damage caused to the victim.” That the author's theme is timely given the role of the victim can get to every person, regardless of financial status, rights and security interests involved the type, because the unjust law violated the event to gain adequate compensation for injury, it is important to use statutory right to bring criminal proceedings and Damages receive appropriate remuneration suffered loss of property, moral impairment and physical suffering. The first bachelor of the chapter describes the concept of compensation and legal framework, pointing out which person in which cases are eligible to apply for her to suffer damages in criminal as well as a court may impose the payment of compensation. Second bachelor's section of the work reflects the application of the refund order and the conditions requiring substantial damages in criminal proceedings, as specified in the conditions that are the basis for compensation not imposed, or for leaving without a hearing. The third chapter undergraduate work out to the victim of injury types, and determined the amount of compensation if the victim incurred financial loss, mental harm or physical suffering, what factors to be considered in the court in determining the amount of compensation. The fourth section is devoted to undergraduate work other form of compensation and damages to the presentation, emphasizing the rights of victims to receive state compensation insurance indemnity compensation, as well as the victim's right to bring damage to the remuneration of civil order.
Compensation for damage caused to the victim
Keywords: Juridiskā zinātne