Līgumsods - saistību pastiprinošs apstāklis - Zača, Arnita (Latvijas Universitāte, 2017)
Saistību tiesību pastiprināšanas institūtiem ir sena vēsture. Jau Romiešu tiesības paredzēja, ka līgumsods var tikt noteikts ar prasījuma tiesībām aizsargātu saistību izpildi. Saistību tiesību pastiprināšanas institūtu nozīmīgums apstiprinās ar darījumu dokumentiem, piemēram, dažāda veida kredītbanku līgumi - hipotekārie, overdrafta, kā arī sadarbības, preču piegādes līgumi. Saistību tiesību pastiprināšana, ko vienlaikus tiesībās pazīst kā saistību tiesību nodrošinājuma līdzekli, savas juridiskās konstrukcijas dēļ, tiek uzskatīta par būtisku un sarežģītu lietu un saistību tiesību institūtu. Izvēlētā darba tēma „Līgumsods - saistības pastiprinošais līdzeklis” ir ne vien interesanta, bet arī aktuāla tēma ikvienam civiltiesiskās sabiedrības dalībniekam. Minētais ir pamatojams ar to, ka gan fiziskai, gan arī juridiskai personai ir iespēja slēgt dažāda veida juridiskus darījumus, kuros var tikt paredzēts arī sasitību pastiprinošs līdzeklis – līgumsods. Turklāt, paredzot darījuma dokumentā šādu saistību pastiprinošo līdzekli, var tik nodrošināta lielāka iespējamība, ka uzņemtā saistība tiks izpildīta. Darba mērķis ir atklāt līgumsoda - saistības pastiprinošā līdzekļa būtību, līgumsoda raksturu, kā arī noskaidrot līgumsoda veidus. Galvenā uzmanība bakalaura darbā ir vērsta uz līgumsoda - saistības pastiprinošā līdzekļa reglamentējušām normām, to piemērošanu praksē, judikatūras aplūkošanu saistībā ar strīdiem par saistību tiesību pastiprināšanu. Bakalaura darbs „Līgumsods - saistības pastiprinošais līdzeklis” sastāv no trīs nodaļām. Pirmā ir veltīta līgumsoda institūta vispārīgam apskatam. Otrajā nodaļā tiek pētīts līgumsoda raksturs, atklājot atšķirības un sniedzot ieskatu problēmjautājumos, ko atklāj judikatūra. Trešā nodaļa veltīta ir līgumsoda veidiem. Bakalaura darba gaitā izmantotas šādas juridiskās interpretācijas un zinātniski empīriskās izziņas metodes: gramatiskā iztulkošanas metode, vēsturiskā iztulkošanas metode, teleoloģiskā iztulkošanas metode, sistēmiskā iztulkošanas metode, kā arī aplūkošana, analīze un salīdzināšana. Darba atslēgvārdi: saistības pastiprinošais līdzeklis, līgumsods, līgumsoda raksturs, līgumsoda veidi.

Institutes of contract law strengthening have got a long history. Already the Roman law provided that a penalty may be imposed by the claim to protect rights obligations. Strengthening of contract law that is known in rights as means of security of contract law is considered to be essential and complicated thing because of its legal construction, such as different types of institution for contracts - mortgage, overdraft, as well as co-operation, the supply of goods contracts. Liability law reinforcement at the same time law known as the law of obligations, security means in its legal structure of, is serious and complex cases, and liability law institute. The chosen theme of work “Penalty - liabilities reinforcing agent” is not only interesting but also actual theme for every member of civil legal society. This is justified by the fact that both the physical as well as legal person shall have the opportunity to enter various kinds of legal transactions, which can be also provided patronage reinforcing agent - a penalty. In addition, by providing a transaction document such commitments aggravating circumstance can be provided with a greater likelihood that its commitment will be fulfilled. The aim is to reveal the penalty - in its reinforcing agent nature of contractual nature, and to clarify the types of penalty. The main attention in Bachelor work is focused on the penalty - in its reinforcing agent regulating the rules of their application in practice, viewing the case for disputes concerning liability law reinforcement. Bachelor work “Penalty - liabilities reinforcing agent” consists of three chapters. The first is devoted to a general review of contractual penalty institute. In the second chapter types of penalty are investigated, revealing the differences and giving insight in problem questions that are disclosed by judicature. The third chapter is dedicated to form of penalty. During elaboration of bachelor work there are the following legal inter-presentation and scientific empirical cognition methods used: grammatical translation method, historical translation/interpretation method, method of teleological translation/interpretation, system translation method, also review, analyses and comparison. Key words: liability aggravating circumstance, penalty, types of penalty, form of penalty.
Penalty-liabilities reinforcing agent
Keywords: Juridiskā zinātne; saistības pastiprinošais līdzeklis; līgumsods; līgumsoda raksturs; līgumsoda veidi