Transdzimuma iemiesotība un medicinizācijas problēma - Bukonte, Evita (Latvijas Universitāte, 2023)
Pieņemts, ka transdzimuma pieredzes pamatā ir ideja par nepariezu ķermeni – viena dzimuma miesa, bet cita prāts. Pieņēmums atklājas arī dzimummaiņas ekspektācijās, kad kāds atklāj savu transdzimuma pieredzi. Darba mērķis ir pierādīt, ka transdzimuma iemiesotības pieredze nav atdalāma no medicinizācijas. Mērķa sasniegšanai kritizēta dzimummaiņas ideja un atspēkots pieņēmums par nepareizo ķermeni, apskatītas medicinizācijas prakses un izveidots transdzimuma aprūpes analīzē balstīts medicinizētas patības koncepts.

Transgender experience is assumed to be based on the idea of the wrong body-flesh of one sex, and the mind of another. The assumption reveals itself in the expectations of sex change when a transgender experience is revealed. The aim of this work is to prove that medicalization is a part of transgender embodiment. To reach the aim critique of sex change has been provided and the wrong body argument refuted, praxes of medicalization have been explored and, based on transgender affirming care a concept of a medicalized self has been constructed.
Transgender Embodiment and the Problem of Medicalization
Keywords: Filozofija; dzimums; transdzimums; feminisms; iemiesotība; medicinizācija