Kustību koordinācijas sekmēšana caur kustību rotaļām pirmsskolā 5- 6 gadus veciem bērniem - Žukauska, Samanta (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba temats: ‘‘Kustību koordinācijas sekmēšana caur kustību rotaļām pirmsskolā 5 - 6 gadus veciem bērniem.’’ Darba autore: Samanta Žukauska Darba apjoms: kvalifikācijas darbs sastāv no 2 nodaļām, 10 apakšnodaļām. Darba apjoms ir 66 lapas, 16 attēli, 4 tabulas, 1 pielikums un 30 literatūras avoti. Darba mērķis: izpētīt un apzināt 5-6 gadus vecu bērnu kustību koordinācijas sekmēšanas iespējas caur kustību rotaļām pirmsskolā. Darba pētnieciskie jautājumi: •kādas ir kustību koordinācijas rotaļas, ko pedagogs var piedāvāt 5-6 gadus veciem bērniem? •kā kustību rotaļas var sekmēt 5-6 gadus vecu bērnu kustību koordināciju? Uzdevumi mērķa sasniegšanai:. 1.Analizēt teorētisko literatūru par pētāmo tēmu. 2.Izpētīt kustību rotaļas un to izmantošanu pirmsskolēnu kustību koordinācijas sekmēšanai. 3.Pārbaudīt teorētiskās atziņas pētījumā, lai rastu atbildi uz pētījuma jautājumiem. 4.Veikt pedagogu anketēšanu, plašāka viedokļu apkopošanai. 5.Analizēt iegūtos rezultātus. Darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās un empīriskās. Kvalifikācijas darba pirmajā daļā tiek aprakstīta un analizēta teorētiskā literatūra par 5-6 gadus vecu bērnu attīstību, kustību pamatprasmēm, kustību koordinācijas nozīmīgumu bērnu attīstībā, kustību rotaļu raksturojums un apraksti. Kvalifikācijas darba otrajā daļā tiek aprakstīta kustību koordinācijas sekmēšana 5-6 gadus veciem bērniem. Darba empīriskajā daļā tabulās tiek attēloti kustību koordinācijas novērtējuma rezultāti pētījuma sākumā un vidējais pieaugums katram bērnam pētījuma beigās, kā arī pedagogu aptauju apkopojums grafiskā un analizēta veidā. Atslēgas vārdi: kustību koordinācija, kustību rotaļas, pirmsskolēns, kustība, fiziskās īpašības.

The topic of the qualification work: "Promoting coordination of movements through movement games in preschool for 5-6-year-old children." Author of the paper: Samanta Žukauska Scope of the work: the qualification work consists of 2 chapters, 10 subsections. The volume of the work is 66 pages, 16 pictures, 4 tables, 1 appendix and 30 literature sources. Aim of the work – to promote and identify the possibilities of promoting the movement coordination of 5-6-year-old children through movement games in preschool. The questions of the study: •What are the movement coordination games that the educator can offer to 5-6 year old children? •How movement games can promote the movement coordination of 5-6-year-old children? Study tasks: 1.Analyze the theoretical literature on the researched topic. 2.To study movement games and their use for promoting movement coordination of preschoolers. 3.To test the theoretical insights in the research to find the answer to the research questions. 4.To conduct a survey of teachers, to collect a wider range of opinions. 5.Analyze the obtained results. The work consists of two parts - theoretical and empirical. The first part of the qualification paper describes and analyzes the theoretical literature on the development of 5-6-year-old children, basic movement skills, the importance of movement coordination in children's development, characteristics and descriptions of movement games. The second part of the qualification work describes the promotion of movement coordination for 5-6 year old children. In the empirical part of the work, the tables show the results of the assessment of movement coordination at the beginning of the study and the average growth for each child at the end of the study, as well as a summary of teachers' surveys in a graphical and analyzed form. Key words: movement coordination, movement games, preschooler, movement, physical characteristics.
Promoting coordination of movements through movement games in preschool for 5-6-year-old children
Keywords: Izglītības zinātnes; kustību koordinācija; kustību rotaļas; pirmsskolēns; kustība; fiziskās īpašības