Fiskālās politikas ietekme uz tautsaimniecību - Tkačevs, Oļegs (Latvijas Universitāte, 2010)
Anotācija Promocijas darba gaitā tika secināts, ka 2006. – 2008. gadā Latvijas valdības īstenotā pro-cikliskā ekspansīvā fiskālā politika kļuvusi par tautsaimniecības attīstības svarīgāko riska faktoru, kā arī bija viens no faktoriem, kurš veicināja valsts budžeta krīzi 2009. – 2010. gadā. Ir nepieciešams turpmāk izvairīties no pro-cikliskās fiskālās politikas īstenošanas, izstrādājot nacionālos budžeta noteikumus (budžeta bilances un izdevumu noteikumus). Lai nodrošinātu budžeta bilances pret-ciklisku reakciju uz makroekonomisko rādītāju pārmaiņām, ir nepieciešams pastiprināt automātiskos stabilizatorus, pret-ciklisko diskrecionāro politiku pielietojot tikai kritiskajos gadījumos. Turklāt promocijas darbā tiek secināts, ka no Latvijas tautsaimniecības izaugsmes viedokļa vēlama būtu nodokļu sloga novirzīšana no tiešajiem nodokļiem uz netiešajiem nodokļiem. Atslēgas vārdi: cikliski koriģētā budžeta bilance, DSGE modelēšana, fiskālā ilgtspēja, nodokļu politika, budžeta noteikumi

Abstract The results of the promotion paper imply that Latvia’s Government fiscal policy during the period of 2006 – 2008 was clearly pro-cyclical which jeopardized the developments of Latvia’s economy and triggered budgetary crisis of 2009 – 2010. It is crucial in future to avoid such policies by introducing national fiscal policy rules (budget balance an expenditure rules). In order to ensure counter-cyclical reaction of budget balance to macroeconomic developments automatic stabilizers should be strengthened and discretionary fiscal policy should only be implemented in exceptional cases. In addition, the findings of the promotion paper show that shifting the tax burden from direct taxes to indirect taxes would contribute to economic growth in Latvia. Keywords: cyclically adjusted budget balance, DSGE modeling, fiscal sustainability, tax policy, fiscal rules
The impact of fiscal policy on the economy
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ekonomika