Intelektuālie darbinieki un teledarbs: organizācijas virtualizācija - Žemaitis, Valentīns (Latvijas Universitāte, 2008)
Informācijas un intelektuālā darbinieka laikmetā ir aktualizējušās tādas problēmas kā darbinieku zemā produktivitāte un inovāciju trūkums. Tās ir saistītas ar neelastīgu darba organizāciju un neefektīvām darbinieku vadīšanas metodēm. Šī pētījuma mērķis ir palīdzēt atrisināt šīs problēmas, ieviešot elastīgu darba organizācijas modeli – teledarbu, kas daļēji vai pilnībā pārorientē organizācijas biznesa procesus uz virtuālo vidi. Šis pētījums ir veidots kā organizācijas virtualizācijas projekts, kuru īstenojot ar informācijas un komunikācijas tehnoloģiju palīdzību, darbiniekiem tiek nodrošināta iespēja strādāt no attāluma, novēršot nelietderīgu resursu centralizāciju birojā, samazinot izmaksas biroja platībai, kā arī palielinot darbinieku produktivitāti un dzīves kvalitāti.

In the information and intellectual worker’s age – such problems as employees’ low productivity and the lack of innovation have become very important. These problems are related to inflexible work organization and inefficient management methods. The objective of this research is to help in solving these problems, by inventing flexible organizational model of work – telework that partially or fully change the business processes of organization to virtual environment. This research is positioned as organization’s virtualization project with support of information and communication technology. Realizing this project in organization, it becomes possible to employees to work from the distance, eliminating unnecessary centralization of resources in the office, cutting real estate costs and to increase employees’ productivity and quality of life.
Intellectual workers and telework: virtualization of organization
Keywords: Vadībzinātne