Šinto motīvi Hajao Miazaki animācijas filmā „Gariem līdzi” - Latvena, Endija (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā “Šinto motīvi Hajao Miazaki animācijas filmā Gariem līdzi” aplūkota Japāņu izcelsmes režisora Hajao Miazaki slavenākā filma, īpaši pievēršot uzmanību filmas šinto reliģijas motīviem. Darbā veikta filmas semiotiskā analīze, secīgi izejot cauri ainām, un visbeidzot nonākot pie kopskata un galvenajiem motīviem, kas izvijas cauri visai filmai. Darba tēzē ietverts apgalvojums, ka Hajao Miazaki animācijas filma “Gariem līdzi” nav pilnībā izprotama, ja skatītājs nav pazīstams ar šinto reliģijas elementiem un Japānas vēsturi. Tādā veidā autore vēlas darba lasītājā rosināt pārdomas - lai veiktu nopietnu filmu analīzi un pētniecību, nepieciešams iepazīties un izprast ar režisora uzskatiem par reliģiju, jo, iespējams, tā ir atslēga darba pilnīgai izprašanai un jaunu atziņu sasniegšanai. Atslēgvārdi: šinto, Hajao Miazaki, Gariem līdzi, kami, kokoro

Bachelor's work “Shinto motives in Hayao Miyazaki animated movie Spirited Away” explores the most successful film of Hayao Miyazaki, paying particular attention of shinto religion motives in the animation. Progressing through the scenes, the semiotic analysis of the film is accomplished, concluding with the general view and the main motives that go through the whole movie. As the thesis of the paper such statement is proposed: “Spirited Away” the animated movie of Hayao Miyazaki can’t be fully understood if the spectator is not familiar with the elements of shinto religion and Japans history. This way the author wants to inspire readers reflection, that it is necessary to understand the director's views on religion, because, likely, it is the key of perceive the movie in a whole different way. Key words: shinto, Hayao Miyazaki, Spirited Away, kami, kokoro
Shinto motives in Hayao Miyazaki animated movie "Spirited Away"
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; šinto; hajao miazaki; gariem līdzi; kokoro; sintoisms