Bezskaidras naudas sabiedrība kā ēnu ekonomikas mazināšanas faktors - Kovaļova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbs “Bezskaidras naudas sabiedrība kā ēnu ekonomikas mazināšanas faktors” izstrādāts ar mērķi piedāvāt valstīm pāriet uz bezskaidras naudas sabiedrību, lai mazinātu ēnu ekonomiku. Balstoties uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju (OECD), pateicoties tehnoloģiju attīstībai, mūsdienās ir vairāk iespēju kā ātri un ērti maksāt par pirkumiem un tā dēļ vairāk cilvēku izmanto bezskaidras naudas norēķinu veidus. Tāds apmaksas veids arī atvieglo ēnu ekonomikas uzraudzību, jo visas darbības tiek fiksētas bankas kontā. Veiksmīgai pārejai uz bezskaidras naudas sabiedrību ir nepieciešams spēcīgs tehnisks atbalsts un pārdomāta pārejas programma. Bakalaura darbā apskatīti bezskaidras naudas sabiedrības teorētiskie aspekti, līdz šim veikto pētījumu un valdību iniciatīvu analīzes un autores veiktā pētījuma apskats, kas balstās uz ekonometriskām aprēķinu metodēm un ekspertu aptaujām. Rezultātā tiek sniegts priekšlikums valstīm par pāriešanu uz bezskaidras naudas sabiedrību, lai mazinātu ēnu ekonomiku.

Bachelor’s Thesis “Cashless society as a factor to lower shadow economy” is aimed to offer countries to become cashless society in order to reduce shadow economy. According to Organization for Economic Co-operation and Development (OECD), due to the development of the technology, nowadays there are more possibilities to make payments faster and easier and that motivates more people to use cashless payments. Such payment method eases the monitoring of shadow economy, because all actions are registered in the bank account. For successful transition to cashless society is significant to have strong technical support and thought through transitioning program. In Bachelor’s Thesis are reviewed cashless society’s theoretical aspects, the research that was done before, country’s initiatives analysis and author’s made research, that is based on econometrical counting methods and experts’ surveys. As a result, there is a suggestion for countries to become cashless society in order to lower shadow economy.
Cashless society as a factor to lower shadow economy
Keywords: Ekonomika; bezskaidras naudas sabiedrība; bezskaidras naudas norēķinu sistēma; ēnu ekonomika; ēnu ekonomikas mazināšana