Somu valodas infinitīva konstrukcija “finaalirakenne” un tās lietojums interneta čatos - Sakijeva, Laili (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba “Somu valodas infinitīva konstrukcija ”Finaalirakenne” un tās lietojums interneta čatos” mērķis ir izpētīt minētās konstrukcijas lietojumu ikdienas valodā, kā arī apskatīt tās rašanos un attīstību rakstu valodā. Darba teorētiskajā daļā ir sniegts pārskats par šo konstrukciju no dažādu gramatiku viedokļa, kā arī apskatīti ar šo jomu saistītie iepriekšējie pētījumi un teorētiskie principi. Empīriskajā daļā ir analizēts A-infinitīva translatīva lietojums interneta čatos. Tajā aprakstīts sākotnējais modelis un novērojumi, kurus izmantojot var atklāt jaunas parādības valodas attīstībā. Bakalaura darba galvenais rezultāts ir atziņa, kas ir pretrunā ar līdzšinējām somu valodas gramatikas normām, proti, ka konstrukcija, kuru veido A-infinitīva translatīvs, var paskaidrot teikumu ciešamajā kārtā.

The aim of the bachelor thesis “The Finnish Language Infinitive Construction “Finaalirakenne” and Its Use in the Internet Chats” is to examine its use in everday language, as well as to review the origin and development of the infinitive construction called finaalirakenne in the written language. The theoretical part of the thesis provides an overview of the finaalirakenne from the perspective of different grammars as well as gives an insight about the previous research papers and theoretical principles in this field. The empirical part of the thesis analyses the use of the A-infinitive translative in internet forums. A tentative research approach and observations that can be used to detect new phenomena in language development are presented. The main conclusion of the bachelor thesis is that finaalirakenne formed by the A-infinite translative can define a passive sentence, which is contrary to the existing norms of Finnish grammar. Keywords: finaalirakenne, A-infinitive translative, passive form, ontogenesis, phylogenesis, changes.
Finnish Infinitive Construction “Finaalirakenne” and its Usage in Online Chats
Keywords: Valodniecība; finaalirakenne; A-infinitīva translatīvs; ciešamā kārta; ontoģenēze; filoģenēze