Vides faktoru ietekme uz Holandes liepu (Tilia x vulgaris) vitalitāti Rīgas ielu apstādījumos - Čekstere, Gunta (Latvijas Universitāte, 2010)
Gunta Čekstere „Vides faktoru ietekme uz Holandes liepu (Tilia x vulgaris) vitalitāti Rīgas ielu apstādījumos” Promocijas darbā atspoguļoti Rīgas ielu apstādījumos augošo Holandes liepu vitalitātes un to ietekmējošo faktoru (nodrošinājums ar barības elementiem, ielu kaisīšana ar sāls maisījumu, gaisa piesārņojums) izpētes rezultāti, kā arī ielu apstādījumu sistēmas vēsturiskā attīstība. Ielu apstādījumu ietekmējošo faktoru pētījums veikts no 2004. līdz 2009. gadam 8 Rīgas centra ielu apstādījumu vietās, fona situācijas raksturošanai izvēlētas liepas Viestura dārzā. Darbs balstīts uz lauka pētījumiem (koku vainaga novērtējums), sniega, augsnes, koku mizas un lapu paraugu ķīmisko analīžu datiem, kā arī dendroanalīzi. Darba gaitā izstrādāti priekšlikumi Holandes liepu vitalitātes uzlabošanai ielu apstādījumos. Promocijas darbam ir 145 lappuses, iekļauts 41 attēls, 47 tabulas. Atslēgas vārdi: Holandes liepa (Tilia x vulgaris), NaCl, augu barības elementi, nekroze, vitalitāte.

Gunta Čekstere “Influence of Environmental Factors on Vitality of Common Lime (Tilia x vulgaris) in Street Greenery of Riga” The thesis shows the results of the research on vitality of common lime (Tilia x vulgaris) in the street greenery of Riga and factors (supply with nutrients, de-icing salts, air pollution) affecting it, as well as the historical development of the system of the street greenery. The study on the factors affecting the vitality of street trees was done in 8 street greenery sites located in the central part of Riga from 2004 to 2009. A site located in Viestura Garden was chosen as the background level. The research is based on a fieldwork (assessment of crown condition), results of chemical analysis of snow, soil, bark and leaf samples, as well as dendroanalysis. The main recommendations to improve the vitality of common lime trees are worked out. The PhD thesis consists of 145 pages, including 41 figures, 47 tables. Key words: common lime (Tilia x vulgaris), NaCl, plant nutrients, necrosis, vitality.
Influence of Environmental Factors on Vitality of Common Lime (Tilia x vulgaris) in the Street Greenery of Riga
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vides zinātne; Vides aizsardzība