Cilvēktiesību piemērošana nodokļu strīdos - Ulmane, Santa (Latvijas Universitāte, 2017)
Nodokļi viennozīmīgi ir priekšnosacījums, lai valsts varētu funkcionēt, tos varētu nosaukt pat par valsts asinīm, bez kurām tā nevarētu pastāvēt, tādējādi, lai arī valstij ir plaša rīcības brīvība attiecībā uz nodokļu iekasēšanu, ir svarīgi šajā procesā ievērot cilvēktiesības, kas piemīt jebkurai personai, tāpēc jārod līdzsvaru starp abiem. Darbā tiek gūts priekšstats par cilvēktiesību piemērošanas gadījumiem nodokļu strīdos, to regulējumu un ierobežojumiem, ņemot vērā aktuālo tiesu praksi, kā arī nacionālo un starptautisko regulējumu. Pētījuma ietvaros tiek atklāti kritēriji, uz kuru pamata iespējams konstatēt cilvēktiesību pārkāpumus nodokļu strīdos attiecībā uz tiesībām uz taisnīgu tiesu, privāto dzīvi, īpašuma tiesībām, diskriminācijas aizliegumu un dubultās sodīšanas nepieļaujamību.

Taxes clearly are a prerequisite for the country to function properly, they could even be called the blood of country, without which it could not exist, thus, as the State has a broad discretion regarding tax collection, it is important in this process to respect human rights inherent in every person, therefore to find a balance between the two. Theesis derives idea of human rights application to tax dispute cases, the regulations and restrictions in the light of current jurisprudence, as well as national and international regulations. Study revealed criteria on the basis of which human rights violations can be identified in tax disputes concerning the right to a fair trial, privacy, property rights, the prohibation of discriminationa and the prevention of double punishment.
Applicability of human rights in tax disputes
Keywords: Juridiskā zinātne; nodokļi; cilvēktiesības; tiesības uz taisnīgu tiesu; privātā dzīve; tiesības uz īpašumu