Evolūcijas princips Daniela Deneta apziņas modelī - Vāravs, Andris (Latvijas Universitāte, 2012)
Šī darba mērķis ir izanalizēt Daniela Deneta evolucionāro pieeju apziņai. Mērķa sasniegšanai tiek, pirmkārt, iezīmēta apziņas problemātika un daži šo jautājumu vēsturiskie risinājumi, otrkārt, aplūkota Deneta piedāvātā zinātniskā pieeja apziņai un tās saturam – heterofenomenoloģija, un, treškārt, izsekots un izanalizēts Deneta piedāvātajam cilvēka prāta izcelsmi aprakstošajam evolucionārajam naratīvam. Darba gaitā tiek secināts, ka apziņas izcelsmes analīze uzrāda apziņu kā ļoti kompleksu fenomenu, tiek rasti pamati Deneta mehānistiskajai valodai, ko viņš bieži lieto, runājot par apziņu, kā arī tiek secināts, ka vismaz viens veids, kā Denets piedāvā domāt par apziņu – apziņas kā Džoisa mašīnas modelis, ir pārāk liels evolucionārā naratīva sniegto rezultātu vienkāršojums.

The aim of this paper is to analyze Daniel Dennett's evolutionary approach to consciousness. This is achieved by a brief overview of the problems in studies of consciousness and their historical solutions, a review of Dennett's proposed method for studying consciousness – heterophenomenology, and analysis of Dennett's evolutionary narrative that aims to describe the emergence of human mentality. It is concluded that this evolutionary analysis shows consciousness to be an extremely complex phenomenon, that basis for Dennett's mechanical descriptions of conscious processes can be found in this analysis, and, finally, it is shown that one of the ways of thinking about consciousness that Dennett proposes – consciousness as a Joycean machine – is an oversimplification of the results obtained in the evolutionary analysis of consciousness.
The Principle of Evolution in Dennett’s Model of Consciousness
Keywords: Filozofija