Ķīniešu identitātes saglabāšana, integrējoties modernajā Rietumu sabiedrībā - Briška, Elīza (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba tēma ir „Ķīniešu identitātes saglabāšana, integrējoties modernajā Rietumu sabiedrībā”. Runājot par ķīniešu identitāti, ir jāpatur prātā, ka Ķīnas Tautas Republika ir daudznacionāla valsts ar oficiāli atzītām 56 etniskajām minoritātēm. Pasaulē Ķīnas iedzīvotājus identificē, apvienojot vienā vārdā „ķīnieši”, taču viņu pašu subjektīvais priekšstats par identitāti ir atšķirīgs. Mazākumtautības vieno kopīga valoda, tradicionālais dzīvesveids, kultūra un piederības sajūta vienai etniskai grupai. Blīvi apdzīvotie reģioni, dabas katastrofas, politiskie notikumi, sociālās un ekonomiskās krīzes ir veicinājušas ķīniešu migrācijas plūsmu. Ķīniešu migrācijas procesam ir sena vēsture. Migrācija notika ne tikai Ķīnas teritorijā, bet arī ārpus tās. Tēma ir mūsdienās aktuāla, jo ķīniešu migrācijas process palielinās un notiek joprojām, ietekmējot arī Rietumu sabiedrību. Darba mērķis ir izpētīt, cik sekmīgi un kādā veidā ķīnieši saglabā savu identitāti, dzīvojot vidē ar svešu valodu, kultūru un tradīcijām, laika posmā no 19.gadsimta otrās puses līdz mūsdienām. Darba gaitā ir izdarīti secinājumi, ka ķīniešu imigrantiem ir svarīgi saglabāt savu identitāti, nezaudējot saikni ar dzimto valodu un kultūras tradīcijām. Ķīniešu kvartāli ir vieta, kur dzīvot, satikties, baudīt ķīniešu ēdienu un piedalīties tradicionālo svētku ceremonijās. Taču, neskatoties uz spēcīgo kultūras mantojumu, ir novērota ķīniešu kultūras identitātes atdalīšanās jauniešu vidū. Mūsdienās ķīniešu jaunieši vairs nedzīvo tik izolēti no Rietumu sabiedrības, kā tas bija agrāk. Darbs ir sastāv no četrām daļām un pielikuma. Pirmajā daļā analizēti identitātes jēdziena aspekti, izpētīta ķīniešu kultūras un etniskās identitātes veidošanās; otrajā daļā pētīts ķīniešu migrācijas process pēc Opija kara, iekļaujot ietekmējošos faktorus un galvenos virzienus; trešajā daļā izvērtēta Amerikas ķīniešu vēsture un dzīvesveids; ceturtajā daļā tiek raksturota par ķīniešu imigrantu dzīvi konkrēti izvēlētās Eiropas valstīs. Darba apjoms ir 59 lappuses.

The title of the Bachelor’s Paper is “Preserving of Chinese Identity While Integrating in Modern Western Society”. In terms of Chinese identity, it is essential to understand that the People's Republic of China is a multinational country with 56 officially recognized ethnic minorities. For the rest of the world China's population is identified as "Chinese", however, their own subjective perception of identity is different. Minorities share a common language, a traditional way of life, culture and sense of belonging to one ethnic group. The factors that have contributed the Chinese migration are as follows: areas of high population density, natural disasters, political events, social and economic crisis. History has shown that migration happened not only in the territory of China (inter-migration), but also outside of it. The theme of The Bachelor Paper is topical due to increasing Chinese migration process, which affects the Western society. The main goal is to investigate how Chinese people preserve their identity while living in an environment with a different language, culture and traditions, during the period from the second half of the 19th century until the present time. In the process of the research, conclusions were made that the Chinese people tend to maintain identity without losing connection with their native language and cultural traditions. Chinatown is a place where people live, enjoy Chinese food and take part in traditional holiday celebrations. However, despite the strong cultural heritage, there has been a separation from the Chinese cultural identity, among young people. Nowadays, young people are not as isolated from Western society, as it was before. The paper consists of four parts: in the first part the concept of identity and the formation of the Chinese culture and ethnic identity is explored, the second part is devoted to the process of Chinese migration after the Opium War, including the influential factors and the main directions; the third part investigates the history and lifestyle of Chinese Americans; the fourth part is devoted to the life of Chinese immigrants in specifically selected European countries. Total size of this Bachelor Paper is 59 pages.
Preserving of Chinese Identity While Integrating in Modern Western Society
Keywords: Āzijas studijas