Vienfrekvences Nd:YVO lāzera pastiprinātājs ar diožu pumpēšanu - Ulmanis, Juris (Latvijas Universitāte, 2008)
Darba ietvaros tika uzbūvēts un optimizēts Nd:YVO4 kristāla pastiprinātājs efektīvai lineāras polarizācijas vienfrekvences lāzera starojuma pastiprināšanai. Lai sasniegtu maksimālo pastiprinājumu vienpakāpes un divpakāpju pastiprināšanas shēmās, pastiprinātāja konfigurācija tika optimizēta, mainot uzpumpēšanas un galvenā lāzera tallijas izmērus aktīvajā vidē. Tika noteikts pastiprinātāja pastiprināšanas koeficients galvenā lāzera starojuma jaudām intervālā no 10 mW līdz 500 mW, kā arī izmērīta stara kvalitātes atkarība no optiskās konfigurācijas. Balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, tika izdarīti secinājumi par Nd:YVO4 kristāla un izmantotās uzpumpēšanas sistēmas pielietojamību pastiprinātāja prototipa izveidē. Atslēgvārdi: vienfrekvences lāzera pastiprinātājs, Nd:YVO4, lāzerdiode

An optimized single stage Nd:YVO4 amplifier design for efficient amplification of linearly polarized single-frequency lasers has been designed and built. The design was optimized by varying the pump and seed spot size within the active medium to reach the maximum gain in single and double pass configuration. The gain of the amplifier for seed powers between 10mW and 500mW was measured. Dependency of optical configuration on the beam quality was determined. Based on the obtained results, conclusions about applicability of the Nd:YVO4 crystal and pumping system in an amplifier prototype have been made. Keywords: single-frequency laser amplifier, Nd:YVO4, laserdiode
Diode pumped single – frequency Nd : YVO laser amplifier
Keywords: Fizika