Prosociālas un agresīvas autovadīšanas saistība ar satiksmes situācijas apzināšanos un citu satiksmes dalībnieku skatpunktu ņemšanu vērā - Poļanska, Elīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai starp prosociālu, agresīvu autovadīšanu, sadarbību, piesardzību un psiholoģisko skatpunktu pastāv nozīmīgas saistības, kā arī kādi ir agresīvas un drošas autovadīšanas prognozētāji. Pētījumā piedalījās 206 respondenti vecumā no 21 līdz 55 gadiem (M=31,35; SD=11,64). Pētījuma izstrādei tika izmantota prosociālas un agresīvas autovadīšanas aptauja, kā arī situācijas apzināšanās un cita skatpunkta ņemšanas vērā skala. Tika atklāta statistiski nozīmīga pozitīva saistība starp prosociālu autovadīšanu, sadarbību, psiholoģisko skatpunktu un piesardzību. Agresīvai autovadīšanai bija statistiski nozīmīga negatīva saistība ar piesardzību un sadarbību. Dzimums, agresīva autovadīšana, piesardzība un sadarbība ir nozīmīgi prosociālas autovadīšanas prognozētāji. Savukārt agresīvu autovadīšanu nozīmīgi prognozē prosociāla autovadīšana un sadarbība.

The purpose of this study was to determine whether there is correlation between prosocial, aggressive driving, cooperation, caution and perspective taking. It also wanted to determine potential predictors of aggressive (unsafe) and prosocial (safe) driving behaviour. Data was analysed from 206 respondents aged 21 to 55 (M=31,35; SD=11,64). Respondents completed Prosocial and Aggressive Driving Inventory and Driver Situation Reflection and Perspective-Taking Scale. Results showed that prosocial driving is significantly positively associated with cooperation, perspective-taking, coution. Aggressive driving significantly negatively was associated only with cooperation and coution. Cooperation, coution, gender, aggressive driving significantly predicted prosocial driving. Prosocial driving and cooperation significantly predicted aggressive driving.
Prosocial, Aggressive Driving and Driver's Situation Reflection and Perspective-Taking
Keywords: Psiholoģija; prosociāla (droša) autovadīšana; agresīva (bīstama) autovadīšana; situācijas apzināšanās; psiholoģiskais skatpunkts; sadarbība