Daži latviešu kultūras skripti. Pēc Annas Vieržbickas (Anna Wierzbicka) kultūras skriptu teorijas. - Lippmann, Katrin (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbā "Daži Latviešu kultūras skripti. Pēc Annas Vieržbickas (Anna Wierzbicka) kultūras skriptu teorijas." ir izvērtētas un raksturotas latviešu kultūras īpatnības. Darba teorētiskajā pieejā apskatīta Vieržbickas kultūras skripta teorija, kas sakņojas pārliecībā, ka domāšana atrodas mijiedarbībā ar valodu. Teorētiskajā daļā tiek runāts par šo divu komponentu saistību citu teoriju kontekstā, un parādīts kā, analizējot valodu, ir iespējams atklāt kultūras īpatnības, raksturojot tās no iekšienes. Vieržbickas piedāvātā metode un tās kritiskās piezīmes tiek aprakstītas darba otrajā nodaļā. Empīriskajā daļā tiek izstrādātas metodes semantiskajai valodas analīzei. Turklāt pieci latviešu vārdi (zeme, dzīve, mūžs, laiks un normāls/normāli) tiek analizēti, izmantojot iezīmju un kolokācijas analīzi, rekonstruējot šo vārdu semantiskos skaidrojumus, tiek sniegts ieskats latviešu kultūras īpatnībās.

This master´s thesis, "Some Latvian cultural scripts. According to Anna Wierzbicka´s cultural script theory," describes some latvian cultural characteristics. For this purpose, used is the theoretical approach of Wierzbicka´s cultural script theory, which is based on the interaction between thought and language. This connection in the context of other theories is elaborated on in the theoretical part. According to this, it is possible to get to special cultural features, which are described from within through language analysis. Wierzbicka´s method and its critical comments are described in the second part of this paper. The empirical part develops methods for semantic language analysis. Furthermore, five Latvian words (zeme (roughly earth, ground, land), dzīve (roughly life), mūžs (roughly life), laiks (roughly time, weather) and normāls/normāli (roughly normal/normally) are analyzed with the help of feature and collocation analysis, while reconstruction semantic explications for these words reveal something about Latvian cultural characteristics.
Some Latvian cultural scripts. According to Anna Wierzbicka´s cultural script theory.
Keywords: Komunikācijas zinātne