HER-2 marķiera noteikšana krūts vēža pacientēm neoadjuvantas ķīmijterapijas laikā - Fjodorova, Marija (Latvijas Universitāte, 2021)
Ievads. Onkomarķieriem ir īpaša nozīme ļaundabīgo slimību diagnostikā un ārstēšanas efektivitātes prognozēšanā. HER-2 receptora ekspresija raksturīga vidēji 15-30% krūts vēža audzējiem un ir saistīta ar agresīvu audzēja gaitu. Audzēja HER-2 ekspresiju nosaka biopsijas materiālā. Savukārt, ekstracelulāro HER-2 domēnu iespējams noteikt asins serumā. Seruma HER-2 var būt noteikts arī veseliem pacientiem, taču, tā koncentrācija ir augstāka pacientiem ar krūts vēzi, īpaši ja audzējs ir HER-2 receptoru pozitīvs. Izteikts seruma HER-2 koncentrācijas samazinājums ķīmijterapijas laikā var būt saistīts ar labāku atbildi uz terapiju, ilgāku laiku līdz slimības progresijai un garāku kopējo dzīvildzi. Darba mērķis. Analizēt HER-2 marķiera izmaiņas krūts vēža pacientēm neoadjuvantas ķīmijterapijas laikā un izvērtēt patoloģisko atbildes reakciju. Materiāli un metodes. Prospektīvs kohortas pētījums. Pētījumā piedalījās 63 krūts vēža pacientes, kuras saņēma neoadjuvanto ķīmijterapiju. Neoadjuvantas ķīmijterapijas saņemšanas dienā šīm pacientēm tika noteikta HER-2 koncentrācija asins serumā. Pēcoperācijas patoloģiskā atbildes reakcija tika izvērtēta pēc Miller-Payne skalas. Datu analīze tika veikta IBM SPSS 26.0. programmā izmantojot Spīrmena korelācijas koeficientu un Mana-Vitneja U testu. Rezultāti. No pētījumā iekļautajām 63 pacientēm, 33,3% bija ar HER-2 pozitīviem audzēja receptoriem un 66,7% ar HER-2 negatīviem audzēja receptoriem. 35 pacientes pēc neoadjuvantas ķīmijterapijas saņemšanas tika izoperētas. Pilna patoloģiskā remisija iestājās 48,6% pacientēm, daļēja patoloģiskā remisija iestājās 34,4% pacientēm un vāja atbilde uz ķīmijterapiju tika novērota 17,1% pacientēm. Statistiski ticama pirmsterapijas sHER-2 koncentrācijas atšķirība HER-2 pozitīvām un HER-2 negatīvām pacientēm netika konstatēta (p=0,65). Atrasta negatīva statistiski ticama korelācija starp sHER-2 izmaiņām neoadjuvantas ķīmijterapijas laikā (ΔsHER) un HER-2 statusu (rs=-0,426,_p=0,011). Tomēr statistiski ticami ΔsHER vērtības HER-2 pozitīvo un HER-2 negatīvo pacientu grupā neatšķīrās (p=0,12). sHER-2 koncentrācija pirms ķīmijterapijas uzsākšanās pacientēm, kurām bija iestājusies pilna patoloģiskā remisija un pacientēm, kurām tā nebija iestājusies statistiski neatšķīrās (p=0,684). sHER izmaiņas ķīmijterapijas laikā (ΔsHER) pacientēm, kurām iestājās pilna patoloģiskā remisija un tām pacientēm, kurām tā neiestājās statistiski neatšķīrās (p=0,909). Secinājumi. Netika konstatēta statistiski ticama korelācija starp seruma HER-2 koncentrācijas izmaiņām (ΔsHER-2) un patoloģisko atbildes reakciju (p=0,471). Statistiski ticama korelācija starp seruma HER-2 koncentrācijas izmaiņām un patoloģisko atbildes reakciju netika atrasta ne HER-2 pozitīvo pacientu grupā (p=0,230), ne HER-2 negatīvo pacientu grupā (p=0,189).

Introduction. Tumour markers are significant in the diagnosis and monitoring of most cancer types. HER-2 receptor is overexpressed in about 15-30% of breast cancer tumours and is associated with more severe disease. Tumour HER-2 status is detected by performing tumour core biopsy. The extracellular domain of the HER-2 receptor can be detected in serum. Serum HER-2 can be measured not only in breast cancer patients, but also in healthy people, but higher serum HER-2 concentrations are detected in patients with breast cancer, especially with HER-2 positive tumours. Significant decreases in serum HER-2 levels during chemotherapy may be associated with a better response to treatment, longer time to disease progression, and longer overall survival. Aim. The aim of the current study is to analyse HER-2 serum concentration in breast cancer patients and evaluate pathologic response to the therapy. Methods. It was a prospective cohort study. 63 breast cancer patients receiving neoadjuvant chemotherapy were selected. HER-2 serum concentration was measured using chemiluminescence method. After surgical treatment serum HER-2 concentration was compared with pathologic treatment response according to Miller-Payne scale. Data analysis was performed using IBM SPSS 26.0., Spearman correlation criteria and Mann-Whitney U test were used. Results. From 63 enrolled breast cancer patients 33,3% were HER-2 positive and 66.7% were HER-2 negative. 35 patients underwent surgery after they finished neoadjuvant therapy. Complete pathological response occurred in 48,6% patients, partial pathological response in 34.4% and poor response to the therapy was observed in 17,1% patients. No statistically significant difference in pre-treatment sHER-2 concentrations was observed between HER-2 positive and HER-2 negative patients (p= 0.65). A negative statistically significant correlation was found between sHER-2 changes during neoadjuvant chemotherapy (ΔsHER) and HER-2 status (rs= -0.426, p=0.011). However, statistically significant ΔsHER values did not differ between HER-2 positive and HER-2 negative patients (p= 0.12). sHER-2 concentrations before the start of chemotherapy did not differ statistically between patients who had complete pathological response and those who had not (p=0.909). Conclusions. Statistically significant correlation between serum HER-2 concentration changes during neoadjuvant chemotherapy and pathological response were not found (p=0,471). Statistically significant correlation between serum HER-2 concentration changes during neoadjuvant chemotherapy was found neither in HER-2 positive patient group (p=0,230), nor in HER-2 negative patient group (p=0,189).
Monitoring HER- 2 marker during neoadjuvant chemotherapy in breast cancer patients
Keywords: Medicīna; krūts vēzis; seruma HER-2 koncentrācija; patoloģiskā atbildes reakcija; breast cancer; serum HER-2 concentration