Medijpratības līmeņa un tā ietekmējošo faktoru noteikšana Latvijas studentu vidū - Rutkis, Edvards (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba nosaukums ir Medijpratības līmeņa un tā ietekmējošo faktoru noteikšana Latvijas studentu vidū. Maģistra darba mērķis ir noteikt medijpratības līmeni Latvijas studentu vidū kā arī noteikt faktorus, kas to ietekmē. Teorētiskā daļa sastāv no literatūras apkopojuma par medijpratības jēdziena izpratni, tā attīstību un faktoriem, kas ietekmē medijpratību, kā arī par medijpratības saistību ar demokrātijas tēmu. Teorētiskajā daļā ir atrodamas būtiskas atziņas par mūsdienu mediju vides radītajiem riskiem demokrātijai un kā medijpratība ir potenciāli efektīvs rīks šo risku mazināšanai. Pētījuma rezultāti iegūti analizējot datus, kas iegūti ar interneta vidē izplatītu aptauju. Aptauja sastāv no 10 jautājumiem par zināšanām par medijpratības tematiku un 7 jautājumiem, kuros respondents veic pašnovērtējumu savām medijpratības prasmēm. Papildus tam, aptaujā ir iekļauti jautājumi par medijpratību potenciāli ietekmējošiem faktoriem. Iegūtie rezultāti tika analizēti ar statistisko metožu palīdzību un šādi ir būtiskākie secinājumi: vidējais medijpratības līmenis Latvijas studentu vidū ir 3.72/5. Ir statistiski nozīmīga atšķirība starp respondentu zināšanām par medijpratību un respondentu prasmju pašnovērtējumu - 3.83/5 pret 3.6/5. Šādi faktori statistiski nozīmīgi ietekmē medijpratības līmeni Latvijas studentu vidū: pamatskolā lietotā valoda, vidējā izglītībā lietotā valoda, iepriekšēja medijpratības apmācība, politiskā iesaiste un universitātes / augstskolas atrašanās vieta. Šādi faktori statistiski nozīmīgi neietekmē Latvijas studentu medijpratības līmeni: dzimums, studiju joma, pilsoniskā iesaiste, demokrātijas un vārda brīvības augsta novērtēšana.

The title of the master’s thesis is Analysis of media literacy levels and the factors that influence it among Latvian university students. The aim of the master's thesis is to determine the level of media literacy among Latvian students as well as to determine the factors that affect it. The theoretical part consists of a review of the literature on the understanding of the concept of media literacy, its development and the factors that influence media literacy, as well as the relationship between media literacy and the topic of democracy. The theoretical part provides important insights into the risks to democracy posed by today's media environment and how media literacy is a potentially effective tool for mitigating these risks. The results of the research were obtained by analyzing the data obtained from a survey disseminated via the internet. The survey consists of 10 questions related to knowledge of media literacy and 7 questions in which the respondent self-assesses his / her media literacy skills. In addition, the survey includes questions about the potential factors that influence media literacy. The obtained results were analyzed with the help of statistical methods and the following are the most important conclusions: the average level of media literacy among Latvian students is 3.72 / 5. There is a statistically significant difference between respondents’ knowledge of media literacy and respondents' self-assessment of skills - 3.83 / 5 vs. 3.6 / 5. The following factors have a statistically significant impact on the level of media literacy among Latvian students: the language used in secondary school, the language used in high school, prior media literacy training, political involvement and the location of the university / college. The following factors do not statistically significantly affect the level of media literacy of Latvian students: gender, field of study, civic involvement, high appreciation of democracy and freedom of expression.
Analysis of media literacy levels and the factors that influence it among Latvian university students
Keywords: Politikas zinātne; medijpratība; studenti; demokrātija; media literacy; students