Iedzīvotāju skaita un koncentrācijas izmaiņu izvērtējums centrālās-pašvaldību varas attiecībās Latvijā - Šķilters, Raivis (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba tēma ir par valsts iedzīvotāju skaita un koncentrācijas izmaiņu atstātā iespaida izvērtējumu uz centrālās-pašvaldību varas attiecībām Latvijā. Pētnieciskā pieeja ir ar definēto kritēriju palīdzību – nodokļu ieņēmumiem, budžeta izdevumiem un publiskajiem pakalpojumiem – pētīt saikni starp iedzīvotāju skaitu un tā izmaiņām šo kritēriju un definēto varas līmeņu kontekstā. Galvenais šī darba secinājums ir tāds, ka starp centrālo un pašvaldību varas līmeņiem iedzīvotāju skaita izmaiņas var radīt nevienmērību. Šī nevienmērība izpaužas galvenokārt ieguvumu un zaudējumu veidā katra analīzes kritērija kontekstā, tāpēc var apgalvot, ka arvien vairāk šajās attiecībās sāk dominēt nulles-summas spēles elementi.

This bachelor's thesisis is about central-local government relation analysis from the population change perspective in Latvia. The chosen approach of this research is that these relations and population size change are examined in the context of tax income, budgetary expenditure and public service perspective. The main conclusion of this research is that central-local government relations are getting more uneven between both levels mainly because of the fact that population size in Latvia is decreasing, but some state regions continue to gain in that respect. This means that in these relations starts to dominate zero-sum game element: some level or actors of the level can gain while others at the same time can lose.
Population size and distribution change analysis in central-local government relations in Latvia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)