Reneja niķeļa iedarbība uz žultskābēm ūdeņraža deficīta apstākļos - Širokova, Kristīna (Latvijas Universitāte, 2009)
Reneja niķeļa iedarbība uz žultsskābēm ūdeņraža deficīta apstākļos. Kristīna Suveizda, darba vadītājs Dr. chem. Jānis Jaunbergs, Dr.chem., doc. Igors Kļimenkovs. Bakalaura darbs. 34 lappuses, 25 attēli, 12 tabulas, 30 literatūras avoti, 4 pielikumi. Latviešu valodā. RENEJA NIĶELIS, ŽULTSSKĀBES, KATALĪTISKĀ HIDROGENĒŠANA, URSODEOKSIHOLSKĀBE, HENODEOKSIHOLSKĀBE. Darbā tiek pētīts, kā Reneja niķeļa īpašības ietekmē ursodeoksiholskābes ražošanas procesu, ja ir nepietiekami ūdeņraža padeves apstākļi. Tiek veikti eksperimenti ar henodeosiholskābes ketonu, ursodeoksiholskābi, henodeosiholskābi un henodeosiholskābes diketonu. Lai kontrolētu reakciju kinētiku, izmanto AEŠH hromatogrāfiju.

Raney nickel reactions with bile acids under hydrogen deficit conditions. Suveizda K., advisors Dr. chem. Jaunbergs J. and Dr.chem. Klimenkovs I. Bachelor’s thesis, 34 pages, 25 figures, 12 tables, 30 literature references, 4 appendices. In Latvian. RANEY NICKEL, BILE ACIDS, CATALYTIC HYDROGENATION, URSODEOXYCHOLIC ACID, CHENODEOXYCHOLIC ACID. This work considers bile acid side reactions during Raney nickel hydrogenation, under insufficient hydrogen transport conditions. Experiments were conducted with chenodeoxycholic acid, ursodeoxycholic acid and two related ketones. Reaction kinetics were followed by HPLC.
Reney nickel effects on bile acids under hydrogen deficiency conditions
Keywords: Ķīmija