Ārzonās reģistrētu komercsabiedrību līdzdalība Latvijas kapitālsabiedrībās - kreditoru potenciālie riski - Riekstiņa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbs izstrādāts par tematu “Ārzonās reģistrētu komercsabiedrību līdzdalība Latvijas kapitālsabiedrībās – kreditoru potenciālie riski”. Pasaulē nav viennozīmīgas nostājas ārzonu (offshore) jautājumā: vieni to izmantošanu sauc par nodokļu optimizāciju un uzskata, ka tas ir legāli, citi uzskata, ka tas ir veids, kā samazināt likumīgi noteikto nodokļu slogu, izvairoties no nodokļu samaksas, veidot shēmas nelikumīgām darbībām, lai apkrāptu nodokļu inspekcijas un darījumu partnerus, iesaistoties arī nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijā un terorisma finansēšanā. Arī Latvijā ārzonu jautājums ir pietiekami aktuāls, gan pēc mēdijos skaļi izskanējušiem tiesvedību procesiem, kuros iesaistīti politiķi un uzņēmēji un nodarītie zaudējumi mērāmi vairākos miljonos latu, gan statistikas, kas parāda tendenci, ka ārzonu komercsabiedrību līdzdalība Latvijas komercvidē pieaug. Ievērojot ārzonu jautājuma aktualitāti, izvēlējos pētīt jomu, kas, skar kreditoru intereses, ja ārzonā reģistrēta komercsabiedrībai ir līdzdalība Latvijas kapitālsabiedrībā. Bakalaura darba mērķis bija pierādīt, ka ārzonās reģistrētu komercsabiedrību līdzdalība Latvijas kapitālsabiedrībās kreditoriem ir potenciāls risks, atklāt risku būtiskākos faktorus un meklēt risinājumus risku novēršanai. Darba gaitā tika apzināts iespējamo kreditoru loks, kuru intereses riska gadījumā tiktu aizskartas un identificēti risku veidi. Kā būtiskākie risku iemesli raugoties no kreditoru interešu viedokļa ir formālais pieejamās informācijas apjoms un atsevišķu pozīciju konfidencialitāte ārzonu jurisdikcijās par ārzonās reģistrētu komercsabiedrību. Lai pilnveidotu tiesisko regulējumu pār ārzonās reģistrētu komercsabiedrību darbību Latvijā, jāprecizē normatīvie akti, nosakot, ka juridisko personu reģistrācijas procesā jāpieprasa ziņas par ārzonu komercsabiedrību patiesā labuma guvējiem, kā arī jāpilnveido normatīvajos aktos paredzētā atbildība, kas būtu piemērojama ārzonās reģistrētām komercsabiedrībām vai to pārstāvjiem par izdarītajiem pārkāpumiem. Viens no pasākumiem būtu arī due –dilligence principa – „zini savu klientu” piemērošana, tādējādi iegūstot maksimālu pārliecību pirms darījuma veikšanas par ārzonas komercsabiedrību. Svarīgi būtu arī pilnveidot valsts institūciju un kredītiestāžu sadarbība. Jāņem vērā arī fakts, ka brīvā tirgus ekonomikas situācijā pārmērīga cīņa pret ārzonām var novest pie investīciju aizplūšanas no valsts, līdz ar to pārāk strikti administratīvie ierobežojumi, var radīt šķēršļus godprātīgiem investoriem. Valstij ir jāizsver šādu ierobežojumu tautsaimnieciskās sekas.

Bachelor's paper elaborated on the issue "Offshore companies capital in the Latvian company - the creditors' potential risks." The world is not balanced position in offshore issue: one to use is called tax optimization and believes that it is legally, others believe that it is a way of reducing the legally defined tax burden, avoid tax, to build the scheme illegal activities, to cheat the tax inspectorate and business partners, engaging in money laundering and terrorist financing. In Latvia, off-shoring issue is sufficiently pressing both the media disclosed litigation proceedings involving politicians and businessmen and measurable damage in several millions of lats, and statistics that show a trend of rising offshore capital participation in the Latvian commercial environment. In fact of the offshore issue importance, I chose to explore an area that touches the interests of creditors when a offshore company have shares in Latvian company. Bachelor's paper aim was to prove that offshore company with shares in the Latvian company is a potential risk for creditors, to discover the key risk factors and to seek solutions to prevent risks. In the course of work was possible to identify a range of creditors, whose interests are harmed, risks and the risks identified ways. As the key reasons for the risk from the creditors' point of view is the formal amount of information available and the confidentiality of certain positions in offshore jurisdictions for offshore registered company. In order to improve the regulatory framework for offshore commercial activities in Latvia, is necessary specify law, with amendments in regulations, that in the legal person registration process is necessary to request information about the offshore company beneficiaries. In case of violation there is need for improvement in laws and regulations of the responsibilities that would apply to offshore companies or their representatives. One of measure would also be due-dilligence principle - "know your customer" application, thereby gaining assurance about offshore company before the transfer takes on. There would also be important to develop cooperation between state institutions and banks. However, states have also take into account the fact of free-market situation, and remember that the fight against the offshore may lead to an outflow of investments from the state, so too strict administrative constraints, can create barriers for honest investors.
Offshore Companies Partnership in Latvia Companies - Potential Risk for creditors
Keywords: Juridiskā zinātne