Krievijas kara Ukrainā ietekme uz sporta žurnālistiku Latvijā - Rutkis, Reinis Kārlis (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir par izmaiņām sporta žurnālistikas nozarē Latvijā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gadā. Darba izvirzītais mērķis ir identificēt, kā ir mainījies sporta žurnālistu darbs kopš iebrukuma pagājušā gada februārī, uzzināt kara ietekmi uz sporta žurnālistu veidoto saturu. Darba teorētiskajā daļā apkopots ieskats par tradicionālās un sporta žurnālistikas pamatprincipiem, sekojoši tiek apskatīta sporta žurnālistu atbildība un ietekme uz publisko viedokli, kā arī aprakstītas izmaiņas žurnālistikas nozarē kopš Krievijas iniciētās karadarbības 2022. gadā. Bakalaura darba empīriskā daļa sastāv no daļēji strukturētām intervijām ar sporta žurnālistiem, aptaujas, kuras respondenti ir sporta satura patērētāji, kā arī kontentanalīzes par izmaiņām publicētajā saturā. Pētījumā tika noskaidrots, ka galvenās izmaiņas sporta žurnālistikā notikušas tieši komunikācijā ar aroda pārstāvjiem, sporta federāciju pārstāvjiem, sportistiem. Krievijas iniciētais karš arī ir kultivējis sporta ziņu patērētāju vienaldzību pret Krievijas sporta satura atrašanos Latvijas mediju telpā.

The topic of this thesis is about the changes in the sports journalism sector in Latvia after the Russian invasion of Ukraine in 2022. The aim of the thesis is to identify how the work of sports journalists has changed since the invasion in February last year, to find out the impact of the war on the content produced by sports journalists. The theoretical part of the thesis summarises the basic principles of traditional and sports journalism, then discusses the responsibility of sports journalists and the impact on public opinion, and describes the changes in the field of journalism since the Russian-initiated war in 2022. The empirical part of the thesis consists of semi-structured interviews with sports journalists, a survey of respondents who are consumers of sports content, and a content analysis of changes in the published content. The study found that the main changes in sports journalism have been in communication with other journalists, sports federations and athletes. The war initiated by Russia has also cultivated indifference among sports news consumers towards the presence of Russian sports content in the Latvian media space.
The impact of Russia’s war in Ukraine on sports journalism in Latvia
Keywords: Komunikācijas zinātne; Sporta žurnālistika; Komunikācija; Karš Ukrainā; Žurnālistu viedoklis; Daļēji strukturēta intervija